Ik ga leven van Lale Gül wint NS Publieksprijs 2021

Foto door Julie Hrudová

Ik ga leven van Lale Gül (Prometheus) heeft de NS Publieksprijs 2021 gewonnen. Dat is bekendgemaakt door presentator Margriet van der Linden in KRO-NCRV’s talkshow M op NPO 1. Ik ga leven kreeg ruim 32% van het recordaantal van 210.130 stemmen dat in totaal werd uitgebracht. In Ik ga leven beschrijft Lale Gül hoe ze opgroeide in een streng islamitisch gezin in Amsterdam Oud-West. De NS Publieksprijs is de bekendste boekenprijs in de volwassenenliteratuur en de grootste lezersprijs van Nederland.

Er is dit jaar een recordaantal stemmen uitgebracht op de NS Publieksprijs. Met zo’n diverse lijst aan titels voelden veel lezers zich geroepen op hun favoriete boek van het afgelopen jaar te stemmen. Er zijn ruim 51.000 meer stemmen uitgebracht dan het jaar ervoor.

Genomineerden
De andere genomineerden waren Bonuskind van Saskia Noort, Derksen van Michel van Egmond en Antoinnette Scheulderman, Martien van Jan Dijkgraaf, Opgewekt naar de eindstreep van Hendrik Groen en Wen er maar aan van Maike Meijer. De zes genomineerde boeken behoren tot de bestverkochte titels van het afgelopen jaar (1 juli 2020 tot 1 juli 2021). Naast de zes genomineerden kon ook op een boek uit de vrije keuze worden gestemd. Van die mogelijkheid is veelvuldig gebruik gemaakt dit jaar. In de vrijekeuzecategorie kreeg het boek Ziek gelukkig van Ruud ten Wolde veruit de meeste stemmen.

Leesclub
De leesclub van de NS Publieksprijs heeft zich de afgelopen weken op de zes genomineerde boeken gestort. De NS Publieksprijs Leesclub van twintig uitverkoren enthousiaste lezers ging met de trein op pad om de schrijvers in het echt het hemd van het lijf te vragen. Onder het mom van ‘een boek kan zoveel doen’ deelden de leden van de leesclub hun leeservaringen met elkaar en met heel Nederland via hun eigen netwerk en dat van de NS Publieksprijs. Zo enthousiasmeerden ze mensen om te lezen en te stemmen op hun favoriete boek van dit jaar.

NS Publieksprijs
Bij de NS Publieksprijs bepaalt de lezer. De stemmers kunnen kiezen uit de zes bestverkochte boeken van het jaar, of een boek naar keuze. De NS Publieksprijs bestaat, naast de eretitel Boek van het Jaar 2021, uit een sculptuur van Jeroen Henneman, een geldbedrag van € 7.500 en een jaar lang gratis reizen met de NS Business-Card 1e Klas (startdatum naar wens). De Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt uitgereikt sinds 1987.


NS miniboekjes
Gedurende de stemperiode gaf NS ook dit jaar online miniboekjes weg. Van elk genomineerd boek was een selectie van de eerste hoofdstukken gratis online te lezen. Ook werden de boekjes in een oplage van 55.000 mini-exemplaren gedrukt en uitgedeeld in boekhandels en bibliotheken.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten