In memoriam Wendy de Graaff (1955-2023)

Op 6 december is Wendy de Graaff in haar woonplaats Huis ter Heide overleden. Wendy is 67 jaar geworden en was sinds een paar jaar gestopt als freelance medewerker van Bibliotheekblad.

Tekst en foto: Eimer Wieldraaijer, voormalig hoofdredacteur Bibliotheekblad

Bijna twee decennia lang schreef ze in elke editie wel een of meer artikelen, variërend van interviews tot opiniestukken. Vooral met haar reportages als mystery guest maakte ze naam in de branche. Leidden haar onaangekondigde bezoeken in het begin nog wel eens tot opgetrokken wenkbrauwen bij een directeur die zijn instelling van a tot z zag doorgelicht, algauw ontpopte de vaste rubriek zich tot meestgelezen en hooglijk gewaardeerde onderdeel van dit vakblad.

Ook Wendy’s onmisbare inbreng bij de verkiezing van Beste Bibliotheek van Nederland mag niet onvermeld blijven. Zo’n tien jaar lang hielp ze energiek mee om dit initiatief tot het succesvolle evenement te maken dat het heden ten dage nog steeds is. Daarbij nam ze als jurylid niet alleen het bezoek van de genomineerde bibliotheken voor haar rekening, ook de feestelijke bekendmaking van de winnaar was een kolfje naar haar hand.

Wendy was uit het goede journalistieke hout gesneden – enthousiast waar mogelijk en kritisch waar het moest – en kon bogen op een schat aan vakkennis. Na haar opleiding aan de Bibliotheek- en Documentatie Academie was ze onder meer lid en later voorzitter van de Sectie Jeugdbibliotheekwerk.

Als zelfstandige gaf ze de laatste jaren van haar loopbaan leiding aan haar bedrijf Wdg Communicatie, dat naast redactionele werkzaamheden ook op adviesgebied actief was.

We zullen haar missen en wensen haar beide kinderen en alle andere naasten veel steun.

Het afscheid van Wendy is op woensdag 13 december om 14.00 uur in de Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand Kerk, Gregoriuslaan 8, te Bilthoven.

Voor wie niet in de gelegenheid is om te komen is er de mogelijkheid de bijeenkomst te volgen via: www.huiting-uitvaart.nl/condoleance/wendy
(Op de bovenstaande webpagina kunt u ook een condoleancebericht schrijven).

Gerelateerde berichten