Online presentatie boek ‘Living Libraries’ ter gelegenheid afscheid Ton van Vlimmeren

Op woensdag 27 januari vond online de presentatie plaats van het boek Living Libraries: The house of the community around the world, dat wordt uitgebracht ter gelegenheid van het afscheid van Ton van Vlimmeren als directeur van Bibliotheek Utrecht. In het boek wordt de bibliotheekwereld van nu samengevat in dertig bijdragen van over de hele wereld. Hieronder is de uitreiking te bekijken.

Ter gelegenheid van het afscheid van Ton van Vlimmeren als directeur van Bibliotheek Utrecht hebben dertig collega’s uit zijn internationale netwerk een bijdrage geschreven over de ‘state of the art‘ van het bibliotheekwerk in hun land. Van Vlimmeren is sinds mei 2018 voorzitter van de internationale bibliotheekorganisatie EBLIDA, het European Bureau of Library Information and Documentation Associations. 

Het ruim 400 pagina’s tellende boek bevat bijdragen van auteurs van over de hele wereld, van Haïti tot Papoea-Nieuw-Guinea en van Canada tot Nieuw-Zeeland en Oceanië. Theo Kemperman, directeur Bibliotheek Rotterdam, interviewt tijdens de presentatie enkele van de auteurs. Aan het woord komen onder anderen Christine Mackenzie (IFLA),  Sanjana Shrestha (Nepal) over bibliotheken als maatschappelijke kracht in ontwikkelingslanden, Barbara Lison (Duitsland) over ontwikkelingen in bibliotheken in westerse landen, David Lankes (Verenigde Staten), Giuseppe Vitiello (Italië) over ontwikkelingen in Europa en Eblida, Gonzalo Oyarzún (Colombia) over ontwikkelingen in Zuid Amerika en Buhle Mbambo-Thata (Kenia en Zuid-Afrika) over haar bijdrage over Afrika. 

Na de presentatie wordt het boek gratis aan alle bibliotheekdirecteuren in Nederland toegestuurd. Ook is het boek HIER gratis te downloaden als e-book.

Ton van Vlimmeren nam eind 2020 afscheid als directeur van Bibliotheek Utrecht. Hij was gedurende twee periodes in functie als directeur van de bibliotheek. De eerste termijn liep van 1995 tot 2005, toen de bibliotheek nog een gemeentelijke dienst was. Hij keerde in 2010 terug om aanvankelijk de verzelfstandiging van de bibliotheek in 2013 te begeleiden en later onder andere de realisering van een nieuwe centrale vestiging tot stand te brengen. Van Vlimmeren werd op 15 december 2020 opgevolgd door Deirdre Carasso.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten