Inhoud Bibliotheekblad 4-2024

Bibliotheekblad 4-2024 ligt rond 26 april bij de abonnees op de mat. Hieronder leest u de inhoud. Bibliotheekblad 5 is weer een digitaal nummer dat de abonnees in hun mailbox ontvangen.

Collega
Lesley Vos heeft helemaal diens plek gevonden in bibliotheek Deventer, waar die als logistiek medewerker werkt. Als actief lid van de lhbtq+-community ervaart die de bibliotheek als een veilige werkomgeving. ‘De mens staat hier voorop!’

OBA presenteert eerste beleidsvisie
Op woensdag 20 maart presenteerde de gemeente Amsterdam haar eerste beleidsvisie voor de openbare bibliotheek in Amsterdam.

Verboden boeken
Al haar hele leven koestert Marjoleine Molenaar, directiesecretaris van Bibliotheek Rotterdam, een fascinatie voor de heftige controverses die boeken al eeuwenlang oproepen. Nu heeft zij daarover Verboden boeken geschreven.

Voorlezen vanuit de gevangenis
Dankzij het voorleesproject van Penitentiaire Inrichting (PI) Almelo kunnen gedetineerde vaders in de bibliotheek van de gevangenis een kinderboek voorlezen en als videoboodschap aan hun kinderen sturen.

BoekStartcoach bij elk Eindhovens consultatiebureau
In Eindhoven is sinds 1 januari op alle negen consultatiebureaus een BoekStartcoach actief. Hoe kreeg de bibliotheek dit voor elkaar? ‘Investeer in de relatie en formuleer ambitie.’

Symposiumreeks rondom collectioneren
Hoe zorgen we ervoor dat de innovatie die rondom de andere kernfuncties in gang wordt gezet ook haar weerslag krijgt binnen het collectievak, en hoe krijgt de samenwerking met lokale gemeenschappen daarbinnen een plaats?

Topstukken uit de KB
In deze aflevering van Topstukken van de KB beschrijft Erik Geleijns de publicatiegeschiedenis van de eerste Franse en Nederlandse vertalingen van Gulliver’s Travels.

Bijzondere bibliotheken
Florence, geboorteplaats van de renaissance, is een mekka voor kunsthistorici. In deze Italiaanse stad is de bibliotheek van het Nederlands Interuniversitair Kunsthistorisch Instituut (NIKI) gevestigd.

NOBB-tentoonstelling: Thuis in een vreemd land
Op zaterdag 11 mei start in locatie Nistelrode van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken een tentoonstelling over de lokale Molukse gemeenschap. Dit initiatief kwam tot stand via de ‘OF/BY/FOR ALL‘-methodiek, waarbij de bibliotheek en de Molukse gemeenschap op basis van gelijkwaardigheid samenwerkten.

Column Jamea Kofi
Jamea Kofi en Rianne van Melik van de Radboud Universiteit doen onderzoek naar openbare bibliotheken als sociale infrastructuur. In deze column bespreken ze om beurten hun belangrijkste bevindingen.

Erna Winters gekozen tot president van EBLIDA
De Nederlandse Erna Winters en de Vlaamse Jessica Jacobs stelden zich verkiesbaar voor EBLIDA, de Europese lobbyorganisatie voor bibliotheken. Winters werd gekozen als president voor de periode 2024-2027 en Jacobs werd gekozen in het uitvoerend comité voor dezelfde periode.

Duurzame bibliotheekgebouwen
Een bibliotheekpand verduurzamen, hoe doe je dat? Bibliotheek Zuid-Kennemerland vertelt over de ervaringen in Haarlem-Centrum en Bibliotheek Rotterdam belicht de plannen voor het verduurzamen van de centrale bibliotheek.

Management
Robin Bierens (directeur-bestuurder Bibliotheek Oosterschelde) kwam via de bancaire sector in de bibliotheekbranche terecht. Daar zet hij zich met hart en ziel in voor een bruisende bibliotheek, waar hij soms nog steeds als outsider naar kijkt.

De carrièreswitch
Op advies van zijn vader schreef Jan Kalsbeek zich als boekenliefhebber in op de bibliotheekschool, maar toen hij eenmaal werkzaam was in de openbare bibliotheek van Katwijk, en later die van Neede, bleek zijn ware passie een andere.

Onderzoek
Hoe houden Nederlanders zich in hun vrije tijd bezig met cultuur en sport? Een van de belangrijkste bronnen voor het beantwoorden van deze vraag is het tweejaarlijkse onderzoek de Vrijetijdsomnibus, waarvan onlangs een nieuwe editie verscheen.

Een nieuwe bibliotheek voor Velbert
De kleine Duitse gemeente Velbert deed een beroep op architect Aat Vos en diens bureau Includi om de bibliotheek een make-over te geven. Abteilungsleiterin Ulrike Motte van Zentralbibliothek Velbert-Mitte over innoveren met vallen en opstaan.

Werken in een Amerikaanse plattelandsbibliotheek
Marjolein Lolkema werkte jarenlang in dorpsbibliotheken in Nederland. Zeven jaar geleden emigreerde ze naar de Verenigde Staten. Sinds de emigratie werkt ze in een kleine bibliotheek in de staat Idaho. Deel VII van haar belevenissen.

Gerelateerde berichten