Inhoud nieuwste nummer van Bibliotheekblad (8-2023)

Als PostNL meewerkt, ligt vrijdag 27 oktober Bibliotheekblad 8-2023 bij u op de mat. In dit nummer besteden we aandacht aan de volgende onderwerpen:

6 Collega
Hanneke Paul werkt twintig jaar bij de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen. De laatste (bijna) zeven jaar als projectleider Sociaal Domein.

8 Lezen in het voortgezet onderwijs (deel I)
In dit drieluik gaat redacteur Linda van Pelt op onderzoek uit en spreekt ze met docenten en leerlingen.

14 FOBID
Als brancheorganisatie voor de Nederlandse bibliotheeksector vertegenwoordigt FOBID de belangen van de sector en fungeert zij als aanspreekpunt voor aangesloten organisaties in Nederland en zusterorganisaties in het buitenland.

16 Heel Nederland Leest
Sonny Boy staat dit jaar centraal tijdens Heel Nederland Leest. Het is twintig jaar na verschijnen nog altijd een zeer populair boek, dat Annejet van der Zijl veel heeft gebracht.

20 Bijzondere Bibliotheken
Een verzameling boeken en documenten van en over de onderwijzers en natuurbeschermers Eli Heimans en Jac. P. Thijsse vormt de basis van de bibliotheek van de Heimans en Thijsse Stichting.

22 De Culturele Apotheek
De Culturele Apotheek verstrekt geen poedertjes, maar wel dikke pillen. Geen pleisters, maar proza en poëzie die de schaafwonden van het leven helpen helen.

25 Column
Rianne van Melik en Jamea Kofi van de Radboud Universiteit doen onderzoek naar openbare bibliotheken als sociale infrastructuur. In deze column bespreken ze hun belangrijkste bevindingen.

26 Onderzoek
Digitale vaardigheden worden steeds noodzakelijker om mee te kunnen doen in de samenleving. Toch heeft een deel van de bevolking daar moeite mee. Dat versterkt ongelijkheid.

28 Biblionef
Veel bibliothecarissen zullen bekend zijn met de naam Biblionef, maar wat doet deze organisatie precies?

32 BiebBoys
De BiebBoys zijn niet meer alleen twee jeugdspecialisten die met filmpjes en scholenbezoek kinderen aan het lezen krijgen. De twee Nijmegenaren zijn nu ook kinderboekenhelden.

36 Topstukken
De boeken die het begin vormden van de KB, de nationale bibliotheek, waren afkomstig van de laatste stadhouder Willem V van Oranje. Maar ook van diens voorouders heeft de KB boeken in haar bezit

38 Community librarians voor nieuwkomers
Hoe bereiken community librarians Mateusz Domagalski en Nadine Knapen nieuwkomers en hoe spelen ze in op hun behoeften?

42 Een bibliotheek voor Columbo
Ontwerper Jasper Poortvliet is begin 2023 naar Thailand vertrokken om daar samen met Thaise samenwerkingspartners zijn project ‘Engagement by Design’ op te starten.

48 Management
In maart van dit jaar werd Egid van Houtem aangesteld als directeur-bestuurder van de Bibliotheek Kerkrade e.o.

52 Reisverslag Oslo

Samen organiseren Rob Bruijnzeels en Joyce Sternheim inspirerende studiereizen. Deze zomer namen ze een bont gezelschap van bibliotheekmedewerkers mee naar Oslo.

56 Deichman Bjørvika geeft Oslo vleugels
Lundhagem en Atelier Oslo ontwierpen de prestigieuze Deichman Bjørvika-bibliotheek in Oslo. Nu wacht de Noren een tweede pittige klus: de Bibliotheek Rotterdam renoveren en verduurzamen.

60 Jubileumcongres Rijnbrink
‘Toen, nu & straks’. Onder dat motto organiseerde Rijnbrink, de provinciale ondersteuningsinstelling voor Overijssel en Gelderland, een symposium om haar 75-jarig bestaan luister bij te zetten.

Gerelateerde berichten