KB organiseert workshop over pluriforme en inclusieve bibliotheekcollecties

Op donderdag 18 februari organiseert de Koninklijke Bibliotheek (KB) een online workshop over de vraag hoe openbare bibliotheken hun collecties op een verantwoorde en inclusieve manier kunnen vormgeven en hoe technologie daarbij kan helpen. De workshop maakt onderdeel uit van een nieuw project, waarin de TU Delft en de KB samen onderzoek doen naar de pluriformiteit en inclusiviteit van bibliotheekcollecties.

Tijdens de workshop wordt concreet gemaakt wat een collectie inclusief en pluriform maakt, hoe de confrontatie met het onbekende in de bibliotheek kan worden gestimuleerd en hoe data daarbij kunnen helpen. 

De workshop maakt onderdeel uit van het project Pluriformiteit en inclusiviteit in bibliotheekcollecties. Binnen dit twaalf maanden durende onderzoeksproject, onderdeel van het Future Libraries Lab, gaat dr. Cynthia C. S. Liem (Technische Universiteit Delft) op zoek naar het antwoord op vragen als:  wanneer is een bibliotheekcollectie inclusief en pluriform, wat is er nodig om dit te realiseren en hoe kan technologie daaraan bijdragen? Cynthia Liem gaat daartoe in gesprek met de sector, analyseert de leengegevens van meerdere bibliotheken en visualiseert deze informatie. De KB meldt verder over dit project: ‘Op basis van machine learning-technieken wordt gekeken naar de pluriformiteit van bibliotheekcollecties en het leengedrag van bibliotheekleden. Daarbij worden collectie- en uitleendata uit KB’s Datawarehouse geanalyseerd om huidige leenpatronen te leren begrijpen. Met input uit dit onderzoek en cocreatieworkshops met professionals wordt een set aan vereisten geformuleerd. Deze kunnen de basis vormen voor recommender-technologie die meer recht doet aan de veelvormigheid en meerstemmigheid van de bibliotheek. Zo kan ervoor worden gezorgd dat bibliotheekbezoekers niet alleen boeken lezen die bij hen passen, maar ook in aanraking komen met verrassingen. Ook zullen de resultaten van het onderzoek in de vorm van expositiemateriaal worden aangeboden. Zo kunnen ze het gesprek aanwakkeren in lokale bibliotheken.’

De online workshop vindt plaats op 18 februari van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden kan via dit formulier.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten