Onlangs werd het innovatieve spel MedievalMe gelanceerd. Met deze zogeheten serious game kunnen leerlingen van 13 tot 15 jaar spelenderwijs de middeleeuwse wereld ontdekken. Het KB-topstuk Der naturen bloeme staat hierbij centraal.
MedievalMe is een project waarmee eeuwenoud erfgoed tot leven komt. Leerlingen werken in teams samen en maken spelenderwijs kennis met interdisciplinair denken in wetenschap, geschiedenis en erfgoed. Zo leren zij hoe je complexe vraagstukken kunt oplossen door ze vanuit verschillende vakgebieden te benaderen. In het spel lossen zij puzzels en mysteries op aan de hand van Der naturen bloeme, een 14e-eeuwse encyclopedie uit de collectie van de KB. Zij leren niet alleen over dit boek, maar ook over de middeleeuwse samenleving waarin het geschreven is. Het spel is ontwikkeld door het team achter de Medieval Meme Generator.
Der naturen bloeme
De eerste versie van Der naturen bloeme werd in 1270 geschreven door Jacob van Maerlant. Hij deed dat in het Nederlands, wat bijzonder was: wetenschappelijke boeken werden in die tijd eigenlijk altijd in het Latijn geschreven. De KB bezit twee verschillende handschriften van dit boek: een uit ca. 1350 en een uit ca. 1450. Voor het spel is de oudere versie gebruikt. Der naturen bloeme zet natuurfenomenen op een rijtje, maar wel zoals ze toen geloofd werden. Zo vind je tussen de pagina’s hoofdloze mensen met ogen in hun schouders, mensen met zulke grote voeten dat ze die als parasol gebruikten, struisvogels die ijzer eten en een olifant met paardenbenen.
De relevantie van erfgoed
MedievalMe gaat niet alleen over erfgoed, maar ook over het belang van samenwerking. Modern onderwijs richt zich steeds vaker op vakoverstijgend leren. Door verschillende vakgebieden zoals geschiedenis en wetenschap elkaar te laten ondersteunen worden beiden sterker dan ze anders zouden zijn. Sanne Frequin, wetenschapper aan de Universiteit Utrecht: “Wat ik het leukste vind aan mijn werk als wetenschapper, is samenwerken met experts uit verschillende disciplines. Ik ben er trots op dat we dit in een spel hebben weten te vangen, zodat ook middelbare scholieren de kracht van interdisciplinaire samenwerking kunnen ervaren.”
Het spel is gratis en kan gebruikt worden op telefoons, tablets en laptops. René Ooms, ontwerper bij Doyle, benadrukt het belang van beleving: “MedievalMe laat zien dat middeleeuws erfgoed niet alleen bewaard, maar ook beleefd moet worden. Juist door mensen te laten spelen met erfgoed maak je het relevant voor nieuwe generaties.” MedievalMe draagt hieraan bij door elk klaslokaal te veranderen in een middeleeuwse escaperoom.