KB zoekt versterking bij onderhoud collectiepagina’s

(Video onder bericht)

Houd je van lezen en wil je graag bibliotheekleden inspireren en stimuleren om (meer) boeken te lenen bij de Bibliotheek? Kun je helpen met het aanleveren van leestips en/of het vullen van collectieblueprints (*) in de WaaS? (**) Kom dan het KB/OB-redactieteam versterken.

Collectieblueprints
Sinds begin 2019 gebruiken bibliotheken met een WaaS-website (**) zogenoemde collectieblueprints (*) voor het uitlichten en promoten van hun fysieke én de landelijke digitale collectie op hun website. Deze collectieblueprints zijn ontwikkeld in het samenwerkingsproject Haal meer uit de WaaS.
We onderscheiden 16 fictie- en non-fictiegenres waarvoor elke zes weken leestips (parels uit onze collectie) worden gepresenteerd. Een gemixt redactieteam van KB- en OB-medewerkers is sinds mei 2019 verantwoordelijk voor de inhoud van deze pagina’s. Wij zoeken nog versterking van dit team.

Wie zoeken we?
OB- of POI-medewerkers die hun kennis van de collectie willen inzetten bij het promoten van de collectie via leestips op bibliotheekwebsites in Nederland. Met deze leestips worden gebruikers geïnspireerd bij het vinden van hun volgende fysieke of digitale boek en gestimuleerd om (meer) boeken te lenen bij de Bibliotheek. Heb je affiniteit met een bepaald genre of heb je een specifiek specialisme in collectioneren? Dan zijn we op zoek naar jou!

Wat ga je doen?
1) Je adopteert één genrepagina en selecteert eens in de 6 weken min. 12 en max. 25 geschikte titels voor het actualiseren van de etalages ‘nieuwe boeken’, ‘boekentips van onze redactie’ en ‘boek van de maand’ en voert deze in de WaaS in.
2) Of je selecteert eens in de zes weken 12 – 25 nieuwe titels voor een bepaalde genrepagina. Een ander redactielid voert deze in de WaaS in.
3) Of je ondersteunt door het eens in de zes weken invoeren van aangeleverde nieuwe titels in de WaaS voor een bepaalde genrepagina.

Motto: vele handen uit het OB-netwerk maken licht werk én realiseren waarde en impact op onze gebruikers.

Tijdsinvestering
Elke zes weken lever je relevante titels van boeken die zoveel mogelijk openbare bibliotheken in hun collectie hebben. Dit controleer je via een zoekactie in de Nationale Bibliotheekcatalogus (NBC).

Investering per 6 weken en per genrepagina:
•ongeveer 2 uur voor het zoeken van min. 12 en max. 25 geschikte titels
•ongeveer 3-4 uur als je daarbij ook een genrepagina in de WaaS beheert door elke 6 weken de nieuwe titels in te voeren
•ongeveer 1 uur als je de nieuwe titels alleen invoert in een genrepagina in de WaaS

Wat levert het je op?
•Concrete impact: met jouw leestips help je bibliotheekleden aan hun volgende boek.
De collectieblueprints zijn in de periode van maart tot en met december 2021, gemeten over alle bibliotheekwebsites, al ruim 1,7 miljoen keer bezocht. Daarnaast heeft recent onderzoek via de uitleencijfers in het Datawarehouse aangetoond dat uitgelichte titels op de genrepagina’s méér zijn uitgeleend dan de periode vóórdat ze uitgelicht werden.

•Een goed gevoel en persoonlijke inspiratie.
Een groot online podium (nu 85 bibliotheekwebsites) waarop jouw kennis, ervaring en enthousiasme over specifieke titels in onze collectie worden gepubliceerd.

Wie zitten er in de redactie?
Op dit moment bestaat de redactie uit 19 collega’s van 12 bibliotheken en 2 POI’s en van de KB.

Waarom is het werken aan de collectieblueprints zo leuk?

Mandy Admiraal, contentbeheerder van de genrepagina Romantiek en werkzaam bij de Bibliotheek Utrecht):


“Ik vind het een eer om als contentbeheerder mijn liefde voor boeken met bibliotheekleden uit heel Nederland te mogen delen. Het redactiewerk geeft een extra dimensie aan mijn bibliotheekwerk, maar motiveert mij ook om meer en andere boeken te lezen. Zo leiden de boekentips ook voor mezelf tot verrassende vondsten en nieuwe favorieten!”

Reageren
Neem contact met ons op via accountmanagement@kb.nl

Uitleg terminologie

(*)Toelichting blueprints
Het landelijke CMS achter de WaaS bevat het zogenoemde blueprint mechanisme. Hiermee kunnen kant-en-klare websitepagina’s worden gemaakt met een vaste structuur en inhoud die bibliotheken kunnen overnemen op hun eigen website. In het project “Haal meer uit de WaaS” zijn vanaf 2018 veel van dit soort blueprints in de WaaS ontwikkeld via netwerksamenwerking tussen de KB en redacteuren en marketeers van openbare bibliotheken. Eén van de resultaten van deze samenwerking zijn de collectieblueprints.

(**)Toelichting WaaS:
De WaaS staat voor Website as a Service. Dit is een systeem in de landelijke digitale netwerkinfrastructuur dat bibliotheken kunnen gebruiken om hun eigen website mee te realiseren. Het contentmanagementsysteem (CMS), de vormgeving van de website en de benodigde functionaliteit worden landelijk geregeld. De inhoud van de website verzorgt de bibliotheek zelf.

Gerelateerde berichten