Kinderboeken Leesteam opent Kinderjury Leesweken

De leden van het Kinderboeken Leesteam hebben vanochtend de Kinderjury Leesweken feestelijk geopend op hun eigen school. Ook in de rest van het land is de Kinderjury officieel gestart. Alle kinderen van Nederland zijn samen de Kinderjury. Tijdens de Leesweken van 7 februari t/m 9 april lezen zij zoveel mogelijk boeken. Daarna stemmen zij tijdens de Stemweken op hun favoriete boek. De Kinderjury is de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken.  

De speciaal opgestelde Tiplijsten met 25 boeken per leeftijdscategorie, één Tiplijst voor de leeftijd 6 t/m 9 jaar en één Tiplijst voor 10 t/m 12 jaar, helpen kinderen boeken van afgelopen jaar te kiezen om te lezen. Door meerdere boeken te lezen kunnen kinderen zelf hun favoriete boek bepalen en beslissen waar zij op gaan stemmen tijdens de Kinderjury Stemweken van 10 t/m 24 april. Stemmen kan op school, via de boekhandel of bibliotheek en natuurlijk online, via kinderjury.nl. Op woensdag 15 mei wordt de Top 3 in beide categorieën bekendgemaakt. Er volgt dan nog een stemronde waarbij alle kinderen opnieuw kunnen stemmen, dan enkel op de genomineerde boeken. Op vrijdag 24 mei worden de twee winnaars bekendgemaakt. Deze bekendmaking is te bekijken via een livestream op Kidsweek.nl.

Over de Kinderjury 
Alle kinderen in Nederland van 6 t/m 12 jaar vormen samen de Kinderjury. Zij bepalen met elkaar welke boeken de belangrijkste publieksprijs voor kinderboeken in ontvangst mag nemen. Alle kinderboeken uit 2023, voor de leeftijd 6 t/m 12 jaar, maken kans om te winnen. De Kinderjury is de enige prijs voor kinderboeken helemaal door kinderen zelf bepaald. Sinds 1988 wordt de prijs jaarlijks uitgereikt in twee categorieën: 6 t/m 9 jaar en 10 t/m 12 jaar. De Kinderjury stimuleert dat kinderen zelf kiezen, samen lezen en met elkaar over boeken praten.  

Het Kinderboeken Leesteam bestaat uit twaalf leesgierige kinderen, één uit elke provincie. Het Leesteam vlogt of blogt en praat een schooljaar lang over lezen en boeken en werft stemmen voor de Kinderjury. Zij zijn dé ambassadeurs van de Kinderjury. 

Gerelateerde berichten