Leerlandschap digitaal burgerschap online

Het B Netwerk (onderdeel van de KB) heeft een selectie van het huidige trainingsaanbod rondom digitaal burgerschap online gezet. In het leerlandschap vind je een selectie van trainingen, workshops, opleidingen, masterclasses, leergangen en e-learnings die er op dit moment zijn over digitaal burgerschap. Met het overzicht hoopt het B Netwerk de zoektocht naar handige opleidingen voor bibliotheekmedewerkers wat makkelijker te maken. 

Het leerlandschap vind je HIER.

Hoe is het leerlandschap ingedeeld?
Het leerlandschap is ingedeeld in 10 modules, oftewel in thema’s. Bij elke module staat welk aanbod er is. De modules zijn:

•Introductie digitaal burgerschap
•Digitale geletterdheid jeugd
•AI
•Ethiek en moraliteit
•Desinformatie
•Programma maken
•Netwerk opbouwen
•Dialoog voeren
•Impactmanagement
•Digitaal bewuste organisatie

Hoe werkt het leerlandschap?
Kies de module die het beste bij jouw werk past. Of bij je toekomstplannen natuurlijk. In de module vind je een korte beschrijving van de trainingen die erbij horen. Zit er iets van je gading bij, klik dan op de link naar de Bibliotheekcampus. Daar vind je uitgebreide informatie, over de kosten bijvoorbeeld. Ook het aanmelden gaat uiteindelijk via de Bibliotheekcampus.

Kun je financiering aanvragen om een cursus te volgen?

Kleine bibliotheekorganisaties kunnen compensatie aanvragen om hun personeel vrij te maken voor het volgen van cursussen. Dat kan via de ‘regeling ten behoeve van deskundigheidsbevordering van kleine bibliotheekorganisaties’. In 2024 zijn hier drie inschrijfrondes voor. 

Over digitaal burgerschap
Digitaal burgerschap is een landelijk programma, gefinancierd door Stichting Pica. Met het programma willen we zorgen dat iedereen in Nederland digitaal vaardig wordt. Anders gezegd: dat mensen zich actief, vaardig en weerbaar kunnen bewegen in de online informatiesamenleving. Bibliotheken spelen hierin een belangrijke rol. Bijvoorbeeld door internetcursussen aan te bieden. Of mensen kennis te laten maken met de kansen en uitdagingen van AI. Hiervoor is kennis nodig in de bibliotheek. Het leerlandschap voorziet hierin.

Webinar en contact
Wil je meer weten over het leerlandschap? Op maandag 13 mei van 11.00 tot 12.00 uur organiseert het B Netwerk een webinar waarin we toelichting geven op het leerlandschap en je op weg helpen om voor jezelf de juiste trainingen te zoeken. Meld je aan met het aanmeldformulier. Wil je meer weten over digitaal burgerschap? Kijk dan op de programmapagina. Daar vind je ook informatie over de financiering die je kunt aanvragen als je in jouw bibliotheek activiteiten rondom dit onderwerp wilt organiseren. Of mail het programmateam via digitaalburgerschap@kb.nl. In het team zitten collega’s van POI’s, bibliotheken en de KB. (En we zoeken nog versterking.)

Veelgestelde vragen
Kijk voor de veelgestelde vragen HIER.

Gerelateerde berichten