Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft lanceren vervolg op Readification-campagne

De Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft lanceren het vervolg op de Readification-campagne.
Readification werd vorig jaar gestart en is een nieuwe vorm van leesbevordering waarbij literatuur voor jongeren gekoppeld wordt aan populaire videogames en bijbehorende werelden. De nieuwe Verborgen Verhalen achter Assassin’s Creed Valhalla van Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart zijn te lezen in de Ubisoft Special-app.


De populaire gamewereld werd vorig jaar voor het eerst op deze schaal betrokken bij het enthousiasmeren van jongeren om te lezen. Dat deze samenwerking wordt doorgezet is belangrijk: het leesplezier onder jongeren in Nederland gaat achteruit. Zo vindt bijna de helft van de Nederlandse 15-jarigen lezen tijdsverspilling. Door lezen en gamen opnieuw te combineren kunnen grote stappen worden gezet op het gebied van leesplezier voor deze doelgroep.

Vervolg op succesvolle pilot om leesplezier te vergroten
In 2021 sloegen de literaire en gamewereld de handen ineen via de Readification-pilot. Het doel van de eerste campagne was te onderzoeken of jongeren meer leesplezier ervoeren via nieuwe verhalen rondom bestaande populaire games. De door Ronald Giphart en Margje Woodrow geschreven verhalen worden versterkt met beelden, video’s en geluiden uit de game en zijn vorig jaar ruim 75.000 keer gedownload. Vier op de tien jongeren gaf aan door de verhalen ook daadwerkelijk gestimuleerd te worden om meer te gaan lezen. Reden voor de Leescoalitie, NBD Biblion en Ubisoft om de samenwerking t/m eind 2023 te verlengen. Naast Abdelkader Benali en Roderick Leeuwenhart zullen ook Manon Uphoff, Marion Pauw, Marcel van Driel en Rima Orie verhalen schrijven over populaire games van gameontwikkelaar Ubisoft. Naast Assassin’s Creed Valhalla kunnen jongeren in 2023 ook Verborgen Verhalen verwachten achter de nog te verschijnen games Assassin’s Creed Mirage en Skull & Bones.

Eveline Aendekerk, directeur CPNB namens de Leescoalitie: ‘We weten dat we jongeren moeten bereiken op de plaatsen waar ze al zijn. De samenwerking met Ubisoft was in het begin een hele spannende en ongebruikelijke, maar heeft alle verwachtingen overtroffen. We geloven allemaal in het hogere doel: jongeren die steeds minder lezen in hun eigen leefwereld laten zien hoe ontzettend leuk en waardevol lezen kan zijn. Ik ben ongelooflijk verheugd dat die prachtige eerste pilot nu maar liefst drie keer een vervolg krijgt.’

Nina Nannini, directeur stichting NBD Biblion: ‘We vinden het van groot belang lezen leuker en aantrekkelijker te maken en daar innovatieve manieren voor te vinden. Door het samenbrengen van verschillende partijen ontstaan nieuwe concepten die de belevingswerelden van gaming en literatuur verbinden. We zijn trots op de resultaten tot nu toe.’

Over de Verborgen Verhalen
Het Verborgen Verhaal ‘Badr bij de Noormannen’ van Abdelkader Benali is te lezen in de Ubisoft Special-app, net als ‘De Wilde Jacht’ van Roderick Leeuwenhart. In het voorjaar van 2023 (april/mei) volgen twee Verborgen Verhalen voor de game Skull & Bones en in het najaar, tijdens de Boekenweek van Jongeren in september, komen er twee verhalen uit voor de nieuw te verschijnen game Assassin’s Creed Mirage. De verhalen bij Skull & Bones zijn geschreven door Manon Uphoff en Marcel van Driel, de verhalen bij Assassin’s Creed Mirage door Marion Pauw en Rima Orie.

De Verborgen Verhalen worden gepubliceerd in de Ubisoft Special-app, die meer dan 100.000 actieve gebruikers heeft. In deze app lezen gamers over nieuwe games, bijbehorende verhaallijnen en hun hoofdpersonages. Lezers van de Verborgen Verhalen krijgen een unieke leeservaring door extra visuals, videobeelden en geluidseffecten. Daarnaast is het mogelijk om tijdens het lezen meer uitleg en verdieping te krijgen over historische termen en gebeurtenissen uit het verhaal.


Gerelateerde berichten