Leesoffensief Brabant start campagne voor een geletterde jeugd

Ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Daarnaast bedragen de maatschappelijke kosten van laaggeletterdheid ruim 1,1 miljard euro per jaar. Tijd om in actie te komen voor een geletterde samenleving. Daarom lanceerde het Leesoffensief Brabant op woensdag 19 april de campagne ‘Letters voor het leven’ met een rondreizende expositie die langs Brabantse bibliotheken gaat.

‘Letters voor het leven’ is een campagne van Leesoffensief Brabant. Ontstaan vanuit het besef dat het anders moet. Met de rapporten over de teruglopende lees- en taalvaardigheid van jongeren als aanleiding, geeft het leesoffensief met de campagne de provincie een impuls aan leeskracht. Door intensieve samenwerking met gemeenten, provincie, kinderopvang, basis-, voortgezet en beroepsonderwijs en bibliotheken gaat het Leesoffensief Brabant voor een geletterde jeugd.

Ingrid de Jong, projectleider en adviseur bij Cubiss: “Met elkaar maken we ons hard voor de leesvaardigheid van de Brabantse kinderen. Het doel van deze nieuwe campagne is een gevoel van urgentie creëren bij de doelgroep, beslissers en uitvoerders zoals bibliotheken en scholen. Ook willen we partijen met elkaar verbinden en bestaande netwerken verstevigen zodat het leidt tot strategische, inhoudelijke samenwerking op lokaal, regionaal en provinciaal niveau. We zetten aan tot actie, zodat iedereen die een rol kán spelen bij het vergroten van de leesopvoeding, dat ook doet.”

Rondreizende expositie
De expositie ‘Letters voor het leven’ werd 19 april onthuld in de bibliotheek in Helmond. Het belang van lezen is met een serie aan portretten letterlijk op het lijf geschreven van Brabantse kinderen. Een nieuwe generatie die we goed willen voorbereiden op de toekomst door te investeren in leesvaardigheid en leesplezier. De expositie werd geopend door Daan Schuurmans, de Brugklas Voorleeskampioen van 2022. De expositie staat eerst bij de bibliotheek in Helmond en is tot 16 mei daar te bezoeken. Daarna reist de expositie door naar de bibliotheek in Bergen op Zoom en vervolgens naar andere Brabantse bibliotheken. Houd de website www.leesoffensiefbrabant.nl in de gaten om te zien waar de expositie te bekijken is.


Gerelateerde berichten