Leesplezier neemt af bij kinderen vanaf 6 jaar 

Ouders vinden leesopvoeding belangrijk, maar er is een verschil in hoe intensief ouders van jongere en oudere kinderen hier daadwerkelijk mee bezig zijn, blijkt uit onderzoek door GfK. Ouders van jongere kinderen (0-5) nemen vaker de tijd voor activiteiten zoals voorlezen, samen lezen of de bibliotheek bezoeken. Bij kinderen vanaf 6 jaar is er thuis minder aandacht voor leesopvoeding. Terwijl juist vanaf die leeftijd het risico op verminderd leesplezier toeneemt. Via onderzoek van Kidsweek komen kinderen zelf met oplossingen, zoals meer voorlezen en samenlezen.  

Eveline Aendekerk, directeur Stichting CPNB: ‘Als moeder van twee kinderen van 9 en 11 jaar weet ik goed hoe lastig het soms kan zijn om oudere kinderen aan het lezen te houden. Maar ook, of misschien wel juist, bij oudere kinderen is er thuis begeleiding en positieve aandacht nodig om het leesplezier aan te wakkeren en vast te houden. Voorlezen en samen lezen is daarbij heel belangrijk! Dit geven de kinderen in de enquête van Kidsweek ook heel duidelijk aan. Ik roep daarom alle ouders in Nederland op om tijdens Kinderboekenweek met je kind naar de boekhandel of bibliotheek te gaan en een boek uit te kiezen om samen te lezen! En tegen alle kinderen zou ik willen zeggen: zet je ouders aan het werk!’’ 

Ouders van kinderen tussen de 6 en 12 jaar ervaren vaker drempels bij het zorgen voor leesopvoeding dan ouders van jongere kinderen. Zij noemen onder andere de aantrekkingskracht van schermen, dat hun kinderen druk zijn met andere activiteiten en dat hun kinderen een gebrek aan interesse in lezen tonen. Tegelijkertijd worden kinderen minder vaak aangemoedigd om te lezen en verdwijnen vaste voorlees- en leesmomenten. Bijna 10% van de ouders vindt boeken, nog voor de aangekondigde btw-verhoging, te duur en noemt dat als een van de drempels voor een goede leesopvoeding. 

De tips van kinderen via Kidsweek  
Voor 4 op de 10 ouders geldt dat zij meer tijd zouden willen besteden aan leesopvoeding. Ze voelen zich namelijk verantwoordelijk. Hoe kunnen ze dat het best aanpakken? 

Ruim tweehonderd kinderen tussen de 6 en 12 jaar hebben via de kinderkrant Kidsweek vragen beantwoord over hoe volgens hen lezen (nog) leuker gemaakt kan worden. Veel kinderen geven aan lezen al leuk te vinden. Daarnaast denken ze dat het zou helpen om meer keuze in boeken te hebben en om samen met ouders of vrienden te lezen. Niet alleen zelf lezen, maar ook voorlezen blijft populair. Vooral kinderen tussen de 6 en 9 jaar willen nog worden voorgelezen, namelijk 87 procent. Maar ook kinderen tussen de 10 en 12 jaar vinden voorgelezen worden fijn, 70 procent van hen wil nog worden voorgelezen. 

Kinderboekenweek 
Van woensdag 2 t/m 13 oktober is het weer Kinderboekenweek. Dit is het moment om boeken en (voor)lezen te vieren! En het moment om leesactiviteiten met je kind in te plannen. Om ouders en verzorgers een concreet hulpmiddel te geven om thuis aan de slag te gaan met leesopvoeding worden er tijdens de Kinderboekenweek via scholen bijna 1,5 miljoen leesbingo’s uitgedeeld. DPG Media is partner van de Kinderboekenweek. 

Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar Lekker eigenwijs! Pieter Koolwijk schrijft het Kinderboekenweekgeschenk Schatpakkers. Dit krijg je cadeau van de boekhandel bij besteding van € 13,50 aan kinderboeken. Noëlle Smit maakt dit jaar het Prentenboek van de Kinderboekenweek, genaamd De vierling op de vensterbank. Het Prentenboek is tijdens de Kinderboekenweek voor slechts € 7,99 verkrijgbaar.  



Gerelateerde berichten