Leestips voor en door kinderen dankzij de Nijmeegse Kinderraad

(Video’s onder bericht)

Kinderen kunnen elkaar heel goed vertellen waarom een boek leuk is. Dat was de insteek van de filmpjes die op initiatief van de Kinderraad Nijmegen zijn opgenomen met leerlingen van basisschool Het Talent in Lent. Een motie van de Kinderraad om samen met de bibliotheek filmpjes met leestips op te nemen, werd vorig jaar aangenomen door de Nijmeegse gemeenteraad. Het resultaat? Zeventien filmpjes met enthousiaste kinderen die boeken voor leeftijdsgenootjes promoten.

Jaarlijks komen kinderen uit Nijmegen naar het stadhuis om te vergaderen over verbeteringen in hun leefomgeving. In 2021 vond deze bijeenkomst digitaal plaats vanwege corona. De Kinderraad dacht toen specifiek na over het thema ‘leven en leren in coronatijd’. De kinderen gaven aan lezen leuk en belangrijk te vinden, maar het soms lastig te vinden om een fijn boek te vinden. En al helemaal toen de bibliotheken tijdens de eerste lockdowns gesloten waren en je niet zelf kon speuren tussen de boeken.

Uit de vergadering met de Kinderraad kwam de motie A-B-C, wie doet er mee? voort. In de motie wordt aan de bibliotheek gevraagd om filmpjes te maken van kinderen waarin ze vertellen over een favoriet boek. Deze motie werd door de voltallige gemeenteraad aangenomen.

De Bibliotheek Gelderland Zuid vond dit een fantastisch idee en ging samen met leerlingen van basisschool Het Talent in Lent aan de slag. De kinderen dachten mee over de opzet van de filmpjes en de opnames vonden plaats in de schoolbieb. Het resultaat zijn 17 filmpjes vol leestips voor kinderen vanaf een jaar of 9. Enkele filmpjes zijn hieronder te bekijken. Bekijk de rest HIER.
De Kinderraad wordt begeleid door Stichting SOL.

Gerelateerde berichten