Medewerkers vervangen door AI; wij trappen er niet in ☺

Illustratie: Shutterstock

Ieder jaar rond 1 april is het weer raak in de redactiemailbox: bibliotheken die grappig willen zijn. In het verleden kregen we al regelmatig persberichten van bibliotheken die hun boeken op kleur gingen sorteren. Dit jaar doet de Bibliotheek Midden-Brabant een originelere, en eerlijk is eerlijk, een meer up-to-date poging om ons op het verkeerde been te zetten…

Een persbericht met als kop: ‘Bibliotheek Midden-Brabant vervangt bibliotheekmedewerkers op de vloer vanaf 2025 door AI’, verstuurd door contentmarketeer Michelle Vleugels. Michelle omschrijft zichzelf op LinkedIn als ‘iemand die borrelt van de creatieve ideeën…’. Nou, dat is wel duidelijk gezien de onderstaande tekst. Ook directeur-bestuurder Peter Kok was niet te beroerd om een paar mooie uitspraken te verzinnen: ‘We geloven dat deze overgang ons in staat zal stellen om een inclusievere en toegankelijkere omgeving te creëren voor al onze bezoekers’.
De redactie van Bibliotheekblad is benieuwd of er media zijn die hier in gaan trappen. We zullen dat zeker monitoren en hierover berichten.

Hieronder de integrale tekst van het persbericht.

PERSBERICHT: Bibliotheek Midden-Brabant vervangt bibliotheekmedewerkers op de vloer vanaf 2025 door AI

Vanaf 2025 wil de Bibliotheek Midden-Brabant haar medewerkers op de vloer vervangen door AI. Op tweede paasdag draaien ze hiervoor in de Bibliotheek LocHal een eerste proef met de AI-robot genaamd BERT (Bibliotheekassistent voor Educatie, Recreatie en Technologie). Tijdens de proef kijkt de bibliotheek of de AI-robot de vragen van bezoekers goed kan beantwoorden en hoe de bezoekers dit ervaren. 

De Bibliotheek Midden-Brabant gaat hiermee aan de slag omdat ze merken dat steeds meer jongeren een drempel ervaren om het personeel in de Bibliotheek aan te spreken als ze een vraag hebben. Dit fenomeen wordt toegeschreven aan de voorkeur van jongeren om te communiceren via een telefoon of tablet. Om aan deze veranderende behoeften tegemoet te komen, heeft de bibliotheek geïnvesteerd in geavanceerde AI-technologieën. 
“Hoewel het een moeilijke beslissing was om de traditionele bibliotheekmedewerker te vervangen, erkennen we de behoefte aan innovatie en aanpassing aan de voorkeuren van onze bezoekers, vooral onder jongeren,” verklaart Peter Kok, directeur van de Bibliotheek Midden-Brabant. “We geloven dat deze overgang ons in staat zal stellen om een inclusievere en toegankelijkere omgeving te creëren voor al onze bezoekers.”
De bibliotheek heeft aangekondigd dat het personeel dat voorheen op de vloer werkte, zal worden herplaatst in andere functies binnen de bibliotheek.

De nieuwste generatie Bibliotheekmedewerker: BERT
Aanstaande maandag zie je dus geen traditionele bibliotheekmedewerker meer achter de balie van de Bibliotheek LocHal. In plaats daarvan stel je al je vragen aan de vriendelijke BERT, een oranje fictieve figuur op een iPad. BERT is gespecialiseerd om vragen te beantwoorden rondom abonnementen en uitleningen. Maar je kan ook bij hem terecht voor boekentips, vragen over de digitale overheid én hij kan zelfs moppen tappen! Er is gekozen voor de naam BERT (Bibliotheekassistent voor Educatie, Recreatie en Technologie), omdat Bert een gebruikelijke Nederlandse naam is, waardoor het een vertrouwde en toegankelijke uitstraling heeft.
Als de proef succesvol blijkt, wordt BERT verder uitgerold binnen de vestigingen van de Bibliotheek Midden-Brabant. Het doel is vervolgens om vanaf 2025 alle bibliotheekmedewerkers in de vestigingen te vervangen

Gerelateerde berichten