‘Minder middelen bibliotheken België ondanks belangrijke maatschappelijke rol’

Foto: Michiel Devijver

(Bron: VVBAD)

Veel Vlaamse gemeenten zien openbare bibliotheken als belangrijke maatschappelijke partner. Maar hoewel de rol van de bibliotheek wordt uitgebreid, blijven de middelen vaak hetzelfde. De financiële haalbaarheid blijft dus een uitdaging.

Dat blijkt uit de bibliotheekmonitor van de beroepsvereniging van de informatiesector in Vlaanderen VVBAD waar 116 Vlaamse openbare bibliotheken aan meededen. Ondanks de mindere middelen ziet de vereniging ook positieve ontwikkelingen. Zo zijn er in 2023 minder (38%) aanpassingen doorgevoerd aan de begroting tijdens het jaar dan in 2022 (41%). Zeventien procent van de deelnemende bibliotheken gaf aan dat er een stijging was van het werkbudget. Het algemene werkingsbudget bleef in 2024 in meer dan de helft van de gevallen (56%) gelijk, 22 procent rapporteerde een stijging. Vorig jaar was dat 17 procent.

Een kwart van de bibliotheken geeft aan dat het collectiebudget gestegen is. Bij de helft van de bibliotheken bleef het collectiebudget gelijk. Door de inflatie komt dat eigenlijk neer op een vermindering, zegt de VVBAD. De besparingen op personeel blijven actueel, hoewel het personeelsbestand bij 9 procent van de deelnemende bibliotheken steeg. Een jaar eerder was dat 3 procent. Wel vertaalt de veelheid aan extra taken zich in de meeste gevallen niet in extra personeel, aldus de VVBAD.

Lees HIER het artikel op de site van de VVBAD.
De VVBAD schreef ook een interessant artikel over ‘lobbyen bij het lokale bestuur’. Dat vind je HIER.



Gerelateerde berichten