Nieuwe bibliotheek Rotterdam Zuidplein opgeleverd

De nieuwe Rotterdamse bibliotheekvestiging Zuidplein en het nieuwe Theater Zuidplein zijn opgeleverd. De bibliotheek moet samen met de twee theaterzalen en een café-restaurant een ‘bruisende huiskamer’ in Rotterdam-Zuid worden. De verwachte feestelijke opening van de nieuwe bibliotheek staat gepland voor woensdag 16 september. 

De bouw van wat ook wel het ‘Kunstenpand’ genoemd wordt, ging in april 2018 van start. Het gebouw, gelegen aan het Annie M.G. Schmidtplein naast het bus- en metrostation Zuidplein, huisvest behalve de twee theaterzalen van Theater Zuidplein en de nieuwe vestiging van Bibliotheek Rotterdam ook nog een café-restaurant en een ‘huiskamer’ van Zuid. In de huiskamer in de ontvangsthal kan iedereen binnen wandelen om te proeven van het theater, de bibliotheek en activiteiten als voorstellingen, optredens van bands of een dj-sessie. Volgens beide organisaties moet het gebouw de culturele hotspot van het omvangrijke stadsontwikkelingsproject Hart van Zuid worden. Het is de bedoeling dat Theater Zuidplein en de bibliotheek in het nieuwe pand samen een divers aanbod op het gebied van theater, kunst, lezen, leren en informeren gaan bieden, waardoor er van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat iets te doen is.

‘Met deze nieuwe vestiging van Bibliotheek Rotterdam willen we vooral verbindingen leggen en samenwerken, met het theater, de buurt, het onderwijs en partners. Onze bibliotheek is er voor iedereen,’ aldus Theo Kemperman, directeur-bestuurder van Bibliotheek Rotterdam. Jongeren zijn met nadruk welkom, zo stelt de bibliotheek, om te werken aan hun toekomst, om zich te ontwikkelen en ontplooien. Zo wordt er bijvoorbeeld een pilot opgestart met leerwerkplekken voor studenten van het Albeda College. 

Het gebouw, ontworpen door  ontwerpbureau De Zwarte Hond, heeft een bijzondere opengewerkte gevel en door de open entree met hoge ontvangsthal kunnen mensen van buitenaf goed zien wat er binnen gebeurt. Het gebouw wordt door De Zwarte Hond omschreven als ‘een helder, compact volume van circa 12.000 mmet een industrieel uiterlijk en een open, uitnodigende plint. Door de materiaalkeuze zal het robuuste gebouw op fraaie wijze “verouderen”, wat het ontwerp onderhoudsvriendelijk en duurzaam maakt. De hoge ontvangsthal vormt het hart van het gebouw. Alle functies hebben een directe of indirecte relatie met deze hal, waar dan ook van alles te ontdekken en te doen is. Hier bevindt zich de bibliotheek, een tentoonstellingsruimte en de “foodcourt”. Ook is er een podium voor verschillende gebruikers. Dieper in het gebouw liggen de twee theaterzalen.’

De feestelijke opening van het gebouw staat gepland op woensdag 16 september. De komende maanden gaan Bibliotheek Rotterdam en Theater Zuidplein samen met BURO M2R verder aan de slag met de inrichting. 

Beeldmateriaal: Scagliola Brakkee

Geef een reactie
Gerelateerde berichten