Tijdens een congres van COC en Rutgers over gender- en seksuele diversiteit in het primair onderwijs is de nieuwe website queerkinderboeken.nl gelanceerd. Op de website zijn kinderboeken te vinden die gender- en/of seksuele diversiteit als thema hebben of die genderstereotypen aan de kaak stellen. De boeken kunnen leerkrachten, ouders en andere opvoeders helpen om deze thema’s bespreekbaar te maken en om kinderen een inclusiever boekenaanbod te bieden. De website is een uitbreiding van het succesvolle queerboeken.nl, dat zich richt op jongeren vanaf twaalf jaar.
Kennis van (recente) kinder- en jeugdboeken is voor iedere leerkracht van belang – zowel voor zichzelf als voor de leerling – maar wanneer het thema’s zoals gender- en seksuele diversiteit betreft, is het kunnen aanraden en aanbieden van passende kinderboeken nog wezenlijker. Kinderboeken kunnen ervoor zorgen dat onderwerpen niet (meer) gek, moeilijk of eng zijn. Bovendien kunnen kinderboeken kinderen een thuis bieden. Het is belangrijk dat kinderen die zich ‘anders’ voelen, zichzelf in verhalen herkennen. Door het lezen daarvan komen ze erachter dat ze helemaal niet anders zijn en dat er anderen zijn met dezelfde gevoelens en ervaringen. Om in aanraking te komen met de juiste boeken, is het van belang dat leerkrachten op de hoogte zijn van passende titels. Hetzelfde geldt voor ouders en andere (lees)opvoeders om het kind heen.
De website queerkinderboeken.nl helpt hen daarbij. Allerlei genres en niveaus uit de kinder- en jeugdliteratuur komen aan bod: prentenboeken, sprookjesbundels, AVI-boeken, non-fictie, dichtbundels en jeugdromans. Er zijn niet alleen voorleesboeken te vinden, maar ook boeken die de kinderen zelf kunnen lezen en die als aanvulling op de lesstof kunnen dienen. Met de site kunnen leerkrachten en opvoeders voorleesinspiratie opdoen en ontdekken ze welke titels niet mogen ontbreken in de schoolbibliotheek en boekenkast.
De website is een samenwerking tussen COC Nederland, de Leescoalitie en IBBY-Nederland en wordt mede mogelijk gemaakt door De Versterking.
Gerelateerde berichten
Voorzitter RvB Willem van den Broek vertrekt bij BplusC
Het Leidsch Dagblad bericht over het snelle vertrek van Willem van den Broek Voorzitter Raad van Bestuur van…
7 oktober 2022
Stadkamer organiseert eerste online editie van Human Library
Stadkamer Zwolle kondigt aan op 5 mei de eerste online editie van Human Library te organiseren. Eigenlijk stond…
BLOG: Niet meer van deze tijd
Tekst: Els Rademaker-Vos, gepensioneerd (leidinggevend) bibliothecaris bij de Overijsselse Bibliotheek Dienst en tot 2006 consulent voortgezet onderwijs. Vanaf…
29 maart 2023
De bibliotheek van 2030: platform voor persoonlijke ontwikkeling
[Advertorial*] De bibliotheek gaat de komende tien jaar veranderen van een uitleendienst naar een kennisplatform waarop iedereen deelt…