Online inspiratiesessie ‘Een divers en inclusief personeelsbeleid’(14 juni)

De bibliotheekbranche staat midden in de maatschappij. Het is een plek die toegankelijk is voor iedereen, zowel voor publiek als personeel, ongeacht verschillen. Om als bibliotheek iedereen in de samenleving goed te (blijven) bedienen, is het belangrijk ook aandacht te besteden aan diversiteit en inclusie in je personeelsbeleid. Maar wat houdt een divers en inclusief personeelsbeleid nou precies in? Waarom zou je hier als bibliotheek op inzetten? En wat kan het jouw bibliotheek opleveren? Dat hoor je tijdens de eerste online inspiratiesessie op dinsdag 14 juni van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden kan HIER.

Deze inspiratiesessie is de eerste in een reeks van drie sessies over een divers en inclusief personeelsbeleid en wordt georganiseerd door BibliotheekWerk. Met deze inspiratiesessies wil BibliotheekWerk bewustwording vergroten, handvatten bieden voor het opstellen en toepassen van een divers en inclusief personeelsbeleid en het uitwisselen van ervaringen mogelijk maken.

Programma

De inspiratiesessie wordt begeleid door Halima Özen, programmamaker en projectleider Diversiteit en Inclusie bij bibliotheek Midden-Brabant en tevens ambassadeur van de Code Diversiteit & Inclusie. In twee uur neemt zij je mee in een mini-masterclass over vooroordelen, stereotypen en blinde vlekken die van invloed kunnen zijn op je personeelsbeleid en werkcultuur. Ook gaat ze in op het belang van aandacht voor diversiteit en inclusie in je personeelsbeleid en wat het (op de lange termijn) voor jouw bibliotheek en personeel kan betekenen en opleveren. Uiteraard is er gelegenheid om ervaringen uit te wisselen.

Voor wie?

Ben je werkzaam in de bibliotheek en vanuit je werk bezig met een divers en inclusief personeelsbeleid binnen de bibliotheek? Meld je dan aan. De sessie is bedoeld voor bibliotheekdirecteuren, HR, leidinggevenden en andere professionals werkzaam binnen bibliotheken (kleine, middel en grote bibliotheken) en POI’s.Direct aanmelden

Waarom aandacht voor diversiteit en inclusie?

Meer aandacht voor diversiteit en inclusie in je personeelsbeleid kan o.a. bijdragen aan:

  • een betere afspiegeling van de maatschappij voor een goede aansluiting bij verschillende klanten;
  • meer innovatie en creativiteit binnen de bibliotheek;
  • een prettig en veilig werkklimaat waar iedereen zichzelf kan zijn en gezien wordt;
  • beter gebruik van onbenut talent op de arbeidsmarkt;
  • meer tevreden personeel en daarmee behoud van personeel.

Uit onderzoek van de KB (2019) blijkt dat meer dan de helft van de bibliotheken diversiteit expliciet heeft opgenomen in het beleidsplan, maar dat 44% van de respondenten voor de uitrol hiervan de eigen organisatie een onvoldoende toekent. Ook blijkt uit het onderzoek Strategisch Personeelsbeleid (SPB) van Stichting BibliotheekWerk dat er behoefte is aan ondersteuning op het thema diversiteit en inclusie. Bibliotheken geven aan vaak niet te weten hoe meer diversiteit in de personeelsformatie is te realiseren. Diversiteit en inclusie zijn thema’s die veel tijd, aandacht en geduld behoeven. Stichting BibliotheekWerk neemt je stapsgewijs mee richting een succesvol divers en inclusief personeelsbeleid.

Praktische informatie

Gerelateerde berichten