Onderzoek: Coronavirus na drie dagen niet detecteerbaar op verschillende bibliotheekmaterialen

Wetenschappers hebben ontdekt dat COVID-19 na drie dagen niet meer te detecteren is op vijf veelgebruikte bibliotheekmaterialen. Het is de eerste fase van een gezamenlijk project van het Amerikaanse Institute of Museum and Library Services, Battelle en OCLC om wetenschappelijk onderbouwde informatie te ontwikkelen en te delen over de manier waarop bibliotheken het beste met hun bibliotheekmateriaal kunnen omgaan om personeel en bezoekers zo goed mogelijk te beschermen tegen het virus. 

De bevindingen over de eventuele duur van de aanwezigheid van het coronavirus op bibliotheekmaterialen maken deel uit van het REALM-project, dat wetenschappelijk onderbouwde informatie verzamelt om verspreiding van het virus zoveel mogelijk te voorkomen.
In de afgelopen weken hebben wetenschappers van Battelle het coronavirus getest op verschillende oppervlaktes, in omgevingen met een standaardtemperatuur en een luchtvochtigheidsgraad zoals die doorgaans wordt aangetroffen in ruimtes met airconditioning. De vijf materialen die in deze fase zijn getest:

  • Hardcovers (buckramlinnen)
  • Softcovers
  • Gewone papieren pagina’s in een gesloten boek
  • Plastic omslag (biaxiaal georiënteerde polyesterfolie)
  • Dvd-hoesje

Bij de Battelle-tests werd het coronavirus na één dag niet meer ontdekt op hardcover- en softcoverboeken of dvd-hoesjes. Na drie dagen kon het virus niet meer worden gedetecteerd op het papier in een boek of op plastic boekomslagen, aldus OCLC in een persbericht.
Het REopening Archives, Libraries, and Museums (REALM) Project is gestart om wetenschappelijke informatie te verzamelen voor musea, bibliotheken en archieven die zij kunnen gebruiken om hun werkzaamheden weer te hervatten. (Voor de testresultaten, zie hier)

Geef een reactie
Gerelateerde berichten