De gemeente Brugge heeft besloten de voorgenomen renovatie en verbouwing van de centrale vestiging van Bibliotheek Brugge, de Biekorf, voorlopig te schrappen. De coronacrisis heeft een grote financiële impact op de inkomsten- en uitgavenstroom van Stad Brugge en met het on hold zetten van de vernieuwing van de bibliotheek kan 9 miljoen euro bespaard worden.De gemeente Brugge besloot in november vorig jaar 9 miljoen euro uit te trekken voor een grondige vernieuwing van de Biekorf, de hoofdvestiging van Bibliotheek Brugge en het Cultuurcentrum. De operatie had moeten leiden tot een modernere bibliotheek die veel energiezuiniger wordt en een opener karakter krijgt. Met het ontwerp van architectuuratelier Dertien12 zou de Biekorf een ‘bruisende hotspot‘ moeten worden met een centraal cultuur- en leescafé, ‘een dynamische plek vol ontmoeting en creativiteit’,
De gemeente heeft op 20 mei echter bekendgemaakt vooralsnog af te zien van de voorgenomen vernieuwing van de Biekorf. De coronacrisis heeft een dermate grote financiële impact op de inkomsten dat de stad rekening houdt met in ieder geval 13,2 miljoen euro minder inkomsten, waardoor het stadsbestuur zich genoodzaakt ziet om de uitgaven te herbekijken en keuzes te maken. ‘Na uitvoerig onderzoek besliste het college van burgemeester en schepenen om het renovatieproject van de site Biekorf/Stadsrepubliek on hold te zetten en deze niet meer in de huidige legislatuur te realiseren,’ aldus het stadsbestuur. Door de vernieuwing van de Biekorf in ieder geval voor de huidige bestuursperiode on hold te zetten, geeft het stadsbestuur negen miljoen euro minder uit. Bibliotheek De Biekorf en het Cultuurcentrum zullen wel hun stek blijven behouden op de huidige locatie aan de Kuipersstraat en bezoekers zullen er als vanouds terecht kunnen (op dit moment uiteraard met inachtneming van de coronamaatregelen).
Ook in het Vlaamse Koksijde gaan overigens stemmen op om de plannen voor een nieuwe bibliotheek te schrappen. ‘Door de nieuwe bibliotheek niet te bouwen en de werken bij de Duinenabdij te schrappen, kan Koksijde 2 miljoen euro besparen. Dat geld kan de stad pompen in de lokale economie,’ aldus Sander Loones van de N-VA (in Koksijde overigens oppositiepartij) tegenover Het Laatste Nieuws.