Sascha Beernaert wint De Gedichtenwedstrijd 2020

Dichter Yannick Van Puymbroeck die de Gedichtenwedstrijd in 2019-2020 (editie 11) won. Boven Yannick staat op het beeldscherm een foto van Sacha Beernaert.

Zaterdagmiddag 20 maart zijn tijdens een livestream de prijzen van De Gedichtenwedstrijd uitgereikt. Drie dichters vallen in de prijzen: de derde prijs gaat naar het gedicht ‘100 SONGS EVERY 2000’S KID WILL REMEMBER’ van Elianne van Elderen, de tweede prijs is voor Chaos van Gerda Posthumus en met het gedicht Mummie wint de Vlaamse Sascha Beernaert de hoofdprijs van €10.000.

De Gedichtenwedstrijd maakt deel uit van de activiteiten van Prijs de Poëzie, een initiatief van de Poëzieclub. Prijs de Poëzie wordt mede mogelijk gemaakt door het Elise Mathilde Fonds, de Maatschappij der Nederlandse Letteren, de Turing Foundation, het Nederlands Letterenfonds, Literatuur Vlaanderen, LIRA, School der Poëzie, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds en de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De Poëzieclub heeft geen winstoogmerk.

7023 Inzendingen
Er werden maar liefst 7023 gedichten ingezonden voor de twaalfde editie van De Gedichtenwedstrijd, geschreven door 1928 dichters. Na de selectie door de voorjury, bestaande uit redacteuren van Awater en De Poëziekrant, werd de top 100 aan de hoofdjury voorgelegd. De hoofdjury bestond dit jaar uit schrijver en radiomaker Nikki Dekker, dichter Vrouwkje Tuinman, literair journalist en columnist Jelle Van Riet, Dichter des Vaderlands Lieke Marsman en dichter én winnaar van De Gedichtenwedstrijd 2020, Yannick van Puymbroeck.

Uit het juryrapport
“Wat heeft de dichter in het absurde, ontregelende en onwezenlijke jaar 2020 beziggehouden? In elk geval niet de pandemie en de vergankelijkheid, als we op de verzen mogen afgaan. Slechts een handvol gedichten verwees naar de pandemie, waaronder enkele scherpe. ‘Evacuatie’ is daarvan een mooi voorbeeld: het pakt de angst en paniek van de coronacrisis en maakt er een afstandelijke, formele oproep van. Zo waren er niet veel: de jury werd, in tegenstelling tot wat ze had verwacht, juist overspoeld door nostalgie en jeugdherinneringen. Alsof de verstilde wereld de dichter heeft teruggeworpen op de eigen jeugd en op de plek die de ouders in het leven innemen.”

Het winnende gedicht noemt de jury filmisch, spannend en raadselachtig. Een gedicht over een ziekenhuisverblijf, waar grote emoties samengaan met banaliteit. “In Mummie gebeurt iets opwindends met beelden, met de taal en met de vorm – en daardoor ook met onze blik.” Sascha Beernaert (1975) volgde in 2016-2017 de opleiding van de SchrijversAcademie in Antwerpen. Hij publiceert al zo’n twintig jaar gedichten en korte verhalen, veelal online. In 2018 en 2019 bereikte hij met zijn poëzie de Top 100 van De Gedichtenwedstrijd.

Bundel
De volledige top 100 is gepubliceerd in de bundel In donzen dromen , uitgegeven door Poëziecentrum Gent. (Te bestellen via https://www.prijsdepoezie.nl/de-gedichtenwedstrijd/)

Het winnende gedicht

Mummie

op weg naar de spoedafdeling
zag ik een meisje met vreemde vingers
ze stond zwijgzaam naast
het koffieapparaat op het einde van de gang
toen ik haar vroeg of er melk was loste ze zonder woorden
op
zoals de huid rond jouw versleten botten in kamer 402
een vriendelijke bezoeker gaf mij
zijn laatste klontje suiker;
even later kwam de nachtzuster met nog slechter nieuws
om je niet te laten schrikken dimde ik al het licht
in de kamer
daarna dronken we zoutoplossingen uit een lekkend infuus
er hing een dode mus met duimspijkers
tegen het plafond
zijn veren waren zwarter dan de oneven bladzijden
uit je krant
op de voorpagina prijkte het woord mummie in BLOKLETTERS
alle andere koppen waren niet meer van deze
wereld
volgens de specialist was het een kwestie van weken
de man die de vloer kwam boenen meende enkele dagen
ik moest denken aan het dove
meisje dat geen koffie lust
hoe haar handen een driehoek zijn wanneer ze naar huis wil
nog voor er een dokter aanwezig was kende ik het gebaar voor melk
het leek een beetje
op dat van doodgaan en een propere
gang

Geef een reactie
Gerelateerde berichten