Smart Humanity-congres 2020

Vanuit Beeld en Geluid presenteren KNVI-leden Marjo Bakker en Eric Kokke een serie van programma’s met interessante, inspirerende en prikkelende gasten uit het informatiedomein in binnen- en buitenland.

09:00 – 10:45   Goedemorgen KNVI

Na de opening van deze bijzondere dag duiken we in de wereld van transparante informatie. Of moeten we juist zeggen intransparante informatie. Gasten Joost van de Loo, Leonie van den Beuken, Martijn van der Veen, Rein Mertens, Hajo Reijers en Frank van Geffen praten over hun initiatief ‘Open the Black Box’ en gaan dieper in op waarom organisaties veel opener moeten zijn over wat er gebeurt met hun en uw informatie.

In het tweede gedeelte van het programma zoomen we in op Fake News. De verkiezingsstijd in de VS maakte wederom duidelijk dat de scheidslijn tussen desinformatie, alternative facts, propaganda en ‘echt’ nieuws steeds dunner wordt. Hoe gaat de samenleving om met deze ontwikkeling als je bij elk bericht in de media vraagtekens moet zetten. Vincent Janssen geeft aan de hand van sprekende voorbeelden zijn visie op deze problematie.

10:45 – 11:00 Journaal 

Korte blik op het laatste informatienieuws en de reactie van kijkers.

11:00 – 12:20   KNVI-tijd

Wouter Bronsgeest en Sandra de Waart presenteren het nieuwste boek van de KNVI met een feestelijke uitreiking. De titel van het boek? Smart Humanity; De mens staat met 1-0 vop voorsprong.

Daarna spreekt Tom Dalderup met Cindy Lammers (IP), Rian van Heur (AGConnect) en Jeroen Jonkers (Od) over de 3 vakbladen van de KNVI. Tussendoor komen ook nog andere unieke voordelen van een KNVI-lidmaatschap aan bod.

12:20 – 13:25   KNVIDOC

In 2018 maakt de KNVI de documentaire ‘TOEGANG’. Een film over de invloed van informatie op de (informatie)samenleving en de gevolgen van de steeds verdergaande digitalisering op het kunnen beheren van informatie. Wie is er eigenlijk ‘in control’?

13:30 – 14:15   I van Innovatie

In de taksho I maken we nader kennis met een bijzonder initiatief op het gebied van innovatie in de informatiedienstverlening:  Future Libraries Lab.

Deze samenwerking tussen de TU/Delft en de Koninklijke Bibliotheek laat studenten werken aan innovaties voor openbare bibliotheken. Met verrassend resultaat. We spreken met de projectleider, een aantal studenten en de bibliotheken die de innovaties hebben geïmplementeerd.

14:15 – 15:15 KNVIDOC

In 2019 presenteerde de KNVI de laatste documentaire uit haar drieluik: KENNISWERK. In deze film kijken we vanuit diverse invalshoeken naar wat kenniswerk nu eigenlijk is, wat de kenniswerker doet en hoe we de kenniswerker het beste kunnen faciliteren zijn werk goed te doen. Want dat blijkt helemaal niet mee te werken in een wereld waar oude werkstructuren botsen met een nieuwe generatie, alle informatie voor iedereen beschiknaar kan zijn en de werkdruk niet synchroon lijkt te lopen met de werkdruk.

15:15 – 16:00   I van Innovatie 2

In het vervolg van onze talkshow I praten we met organisaties die, met financiële ondersteuning, innovatieve projecten mogelijk maken. Achtereenvolgens presenteren St. GO Fonds, Innovatieraad Bibliotheken en het Victorine van Schaickfonds de mogelijkheden om ondersteuning te krijgen. Tijdens het programma reiken we ook de ‘Victorines’ uit. Deze ‘Oscar voor het Nederlandse bibliotheekwerk’, beloont individuen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het Nederlandstalige bibliotheekwerk of aan de ontwikkeling van het beroepuit aan de winnaars.

16:00 – 17:15   Informatie/Buitenland

Een kijkje over de grens om te leren van onze collega’s in het buitenland. Wat houdt hen bezig, hoe gaan ze om met Covid-19, waar liggen de prioriteiten en speerpunten. We krijgen inzichten uit Zweden, België, de Bahamas, Suriname en Canada.

17:15 – 17:50   KNVI Vandaag

Dit actualiteitenprogramma kan natuurlijk maar over één ding gaan; Covid-19. En dat doen we in relatie tot informatie en AI.

In een gesprek en discussie met Ingeborg van Dusseldorp (Kennisinstituut van Medisch Specialisten), Rens van de Schoot (Professor of Statistics for Small Data, Universiteit van Utrecht) en Wouter Harmsen (Epidemiologist en Human Movement Scientist, Federatie Medisch Specialisten) , gaan we in op de rol die informatie speelt bij de maatregelen die de overheid neemt om de pandemie tegen te gaan. En hoe AI helpt om tot betere informatie te komen!

17:50 – 18:55   KNVI Inside

Ontspannen praatprogramma over digitale transformatie en al het andere wat aan tafel komt. Met als gasten spraakmakers zoals Jaqueline Rutjens (Directeur Rijksprogramma Duurzaam Digitale Informatiehuishouding,) André Plat (Od-redactie) en Tom Dalderup (KNVI-bestuurslid en interim-manager op het gebied van mens en technologie).

18:55 – 19:00   Journaal

Het laatste nieuws en een terugblik op de dag zover.

19:00 – 21:00   Informatiegast

In onze versie van ‘Zomertijd’ geeft Martijn Aslander zijn visie op informatie, kenniswerk, digitale fitheid en veranderende organisaties en de informatiesamenleving.

21:00 – 21:30   InfoBattle

De bekende InfoBattle is voor één keer weer terug. Vaak voor velen het hoogtepunt van menig KNVI-event vindt dit keer online plaats. Niet veranderd is uw presentator. De presentatie van de InfoBattle is in de vertrouwde handen van Kees Riekwel. Uiteraard kunt u prijzen winnen!

21:30 – 22:50   KNVI Late Night met Frits Bussemaker

Vriend van de KNVI, Frits Bussemaker, ontvangt een internationaal gezelschap aan gasten om de praten over hoe technologie bij kan dragen aan het behalen van de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties en wat de rol van KNVI-leden zou kunnen zijn.

De gasten van Frits zijn Lousewies van de Laan (politician / ICANN / Digital Ambassador and New Executive Director Transparency), Karen van der Zanden (IT Circle, iPoort), Irakli Beridze (UNICRI head of AI & Robotics), Neil Sahota (IBM Master inventor, UN advisor) en Jonathan Reichental (CIO en auteur van Smart Cities for Dummies).

Geef een reactie
Gerelateerde berichten