Vacature: Stichting Lezen is op zoek naar een Specialist mbo en vmbo/praktijkonderwijs

Heb jij een heldere visie op het gebied van leesbevordering in mbo-opleidingen en het vmbo-onderwijs en wil jij bijdragen aan een sterke leescultuur in Nederland? Dan is Stichting Lezen op zoek naar jou.

De specialist draagt bij aan beleids- en kennisontwikkeling rond leesbevordering voor de doelgroep mbo, vmbo/praktijkonderwijs (pro) en aan de kwaliteit en het rendement van de projecten en programma’s die onder zijn/haar/hun verantwoordelijkheid worden uitgevoerd. 

Wat ga je doen?

Het zwaartepunt ligt bij het (mede)ontwikkelen van en uitvoering geven aan het mbo- en vo-beleid van Stichting Lezen. Je maakt onderdeel uit van een team inhoudelijk specialisten dat bestaat uit acht specialisten van verschillende doelgroepen, waaronder een specialist vmbo/praktijkonderwijs met wie je nauw samenwerkt. 

Verder lever je een actieve bijdrage aan de (door)ontwikkeling van verschillende activiteiten en projecten van Stichting Lezen, waaronder:

 • Het landelijke programma de Bibliotheek op school praktijkonderwijs en (v)mbo. 
 • Het Leesoffensief, het landelijke initiatief om vrij lezen, leesmotivatie en leesbevordering op te nemen in het onderwijs. 
 • Actueel is ‘Heel mbo leest!’ De MBO-raad en de Mbo Taalacademie (ITTA) zijn hierbij belangrijke partners. Vanuit deze samenwerking werk je aan een landelijk netwerk van mbo-opleidingen en bibliotheken.
 • Expertiseontwikkeling van de doelgroep (scholing docenten en leesconsulenten).
 • Onderzoek naar de doelgroep, in samenwerking met het team onderzoek en communicatie.
 • Campagnes gericht op de doelgroep. 

Wat breng je mee? 

 • Je hebt een brede kennis van of ervaring met de onderwijssectoren mbo, vmbo en/of praktijkonderwijs.
 • Je hebt visie op en ervaring met het taal- en leesonderwijs in deze onderwijssectoren.
 • Je hebt kennis van of ervaring met het programma de Bibliotheek op school.
 • Je hebt oog voor belangrijke ontwikkelingen en nieuwe inzichten in de onderwijspraktijk, in het bijzonder op het gebied van lezen, leesbevordering en literatuureducatie.
 • Je hebt een relevante opleidingsachtergrond op minimaal hbo+-niveau.
 • Je kunt op zowel praktisch als meer strategisch niveau opereren.
 • Je hebt een relevant netwerk in het brede werkveld rond mbo, vmbo en praktijkonderwijs.

Competenties

We verwachten van onze medewerkers dat ze goed kunnen samenwerken en collegiaal zijn; dat ze nieuwe informatie gemakkelijk toe weten te passen; dat ze zich bewust zijn van behoeften van anderen in de organisatie en dat ze proactief zijn. Specifiek voor deze functie vragen wij daarnaast dat je overtuigingskracht hebt, goed kunt plannen en organiseren, projectmatig kunt werken en creatief, stressbestendig en resultaatgericht bent.

Een indicatie voor het salaris is € 3.600 – € 4.400 bruto per maand, op basis van een 36-urige werkweek. De hoogte van het salaris is afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring.

Over Stichting Lezen

Stichting Lezen is hét kennis- en expertisecentrum voor leesbevordering en literatuureducatie. Onze missie is het versterken van de leescultuur in Nederland. We stimuleren wetenschappelijk onderzoek en verzamelen onderzoeksgegevens om beleid en praktijk met concrete oplossingen te ondersteunen.

Dat gebeurt voor de jeugdgezondheidszorg, de kinderopvang, het onderwijs, het bibliotheekveld maar ook voor het boekenvak en thuis. Stichting Lezen heeft nauwe contacten met de praktijk. We signaleren vraagstukken daardoor snel en zijn in staat weloverwogen advies en hulpmiddelen te bieden. De komende jaren zijn jongeren in het beroepsonderwijs een van onze prioriteiten.

Stichting Lezen coördineert ook de leesbevorderingsprogramma’s BoekStart (0-4 jaar), de Bibliotheek op school (4-23 jaar) en de leesbevorderingsnetwerken. Deze drie onderdelen zijn onder de noemer Kunst van Lezen ontwikkeld in samenwerking met de KB, nationale bibliotheek.

Informatie en sollicitatie

Voor nadere informatie verwijzen wij naar lezen.nl. Of neem contact op met de teamleider van het team inhoudelijk specialisten van Stichting Lezen, Martijn Nicolaas. Telefoonnummer: 020–623 05 66, of 06-45035690.

Je reactie zien we graag uiterlijk 2 januari 2024 tegemoet. Je kunt je sollicitatie, met zowel je motivatiebrief als cv in de bijlage, mailen naar info@lezen.nl, met als onderwerp ‘specialist mbo’. De gesprekken zullen in de week van 15 januari 2024 plaatsvinden.

We werken volgens de uitgangspunten van de code Diversiteit&Inclusie. We nodigen iedereen van harte uit om te solliciteren, ongeacht culturele achtergrond, gender, sekse, geaardheid, fysieke of mentale uitdagingen. Jouw unieke perspectief is meer dan welkom! We willen als team graag een afspiegeling zijn van de maatschappij.

Gerelateerde berichten