Terugkijken: NBD Biblion Masterclass De Collectie van de Toekomst

Op 2 februari werd de tweede online masterclass in de reeks ‘Vooruitgang Boeken’ gehouden, gepresenteerd door Hadassah de Boer. Deze tweede masterclass stond in het teken van de ‘De Collectie van de Toekomst’. 

Het eerste deel gaat over het veranderend leesgedrag van jongeren en de impact van digitale media hierop. Maryanne Wolf geeft een inleiding waar zij ingaat op de verschillen tussen print en digitaal lezen en de impact daarvan op ontwikkeling van de jeugd, en daarmee op de samenleving. Het belang van zowel boeken als digitale media komt aan de orde. Na afloop van haar keynote maken we in de studio de vertaalslag naar de Nederlandse situatie met Niels Bakker van Stichting Lezen en Roel van der Sigtenhorst die bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam op een innovatieve manier de verbinding weet te leggen tussen jongeren en de collectie.

Het tweede deel gaat over het gebruik van data en de ontwikkeling van de collectie en de ontsluiting daarvan. De collectie verdwijnt niet. Integendeel. Maar mensen zijn wel anders gaan zoeken naar boeken. Elise Conradi geeft vanuit Biblioteksentralen in Noorwegen, een introductie over het gebruik van appeal factors en data. Met onze projecten automatisch metadateren en datagedreven collectioneren denken we bij NBD Biblion hier ook over na. Na de inleiding van Elise volgt het gesprek hierover met Frederique Schut (Bookarang) en Rikkert Boonstra (afdeling Fulfilment).

Geef een reactie
Gerelateerde berichten