Twaalfde editie leesbevorderingscampagne De Weddenschap (Stichting Lezen) van start

Drie BN’ers: Shirma Rouse, Phi Nguyen en Dorentina trappen de leesbevorderingscampagne De Weddenschap feestelijk af in de week van 1 november. Samen met (v)mbo-klassen en praktijkonderwijs zullen zij  in Woerden, Lisse en Maastrichthun handtekening zetten onder het contract van De Weddenschap, de leesbevorderingscampagne voor (v)mbo en pro leerlingen. Daarmee leggen zij officieel vast dat zij zich gaan inzetten om gedurende de campagne drie boeken in zes maanden te lezen. Behalve de rol van uitdager nemen de BN’ers ook de rol van leescoach op zich. Zij coachen de deelnemers naar de eindstreep van drie boeken. De Weddenschap eindigt eind april 2023.

Shirma Rouse trapt De Weddenschap op 1 november af op het Futura College, school voor praktijkonderwijs in Woerden. Phi Nguyen doet dat op 3 november met leerlingen van het Fioretti College in Lisse. Dorentina zal samen met de leerlingen van het VMBO Maastricht het contract tekenen in Maastricht op 8 november.

Shirma Rouse: Ik kon al lezen toen ik vier was. Ik lees heel veel, mijn moeder is ook een extreme lezer en mijn tante is bibliothecaris. Ik heb als kind haar hele bibliotheek leeg gelezen. De Weddenschap is belangrijk; je haalt kracht uit kennis en lezen is belangrijk voor je ontwikkeling.

Phi NguyenIk las vroeger graag artikelen en korte verhalen. Ik hou van biografieën en korte verhalen”. Door mijn werk ben ik ook veel teksten gaan lezen. Lezen kan je niet fout doen. Lezen geeft plezier en je leert over het leven.”

Dorentina: Vroeger zag ik mijn ouders altijd lezen tijdens de vakanties. Ik kom uit Albanië en ben opgegroeid in Duitsland. Nederlands is mijn tweede taal. Ik doe mee aan De Weddenschap omdat ik mijn Nederlands verder wil ontwikkelen“.

Praktijkonderwijs
De twaalfde editie besteedt extra aandacht aan scholen van het praktijkonderwijs. Voor hen zullen ook extra leestips verschijnen. De Weddenschap is een campagne waarbij leerlingen boeken mogen lezen die ze zelf kiezen. Ook het aantal boeken mogen de leerlingen zelf bepalen. De richtlijn is drie boeken in zes maanden. Omdat leesbevordering maatwerk is kunnen docenten en leerlingen met elkaar afspraken op maat maken over de hoeveelheid te lezen boeken. Voor sommige kinderen is één boek al een overwinning. Stichting Lezen roept ook docenten, mentoren en stagebegeleiders nadrukkelijk op om zelf boeken te lezen en zo als leesrolmodel te fungeren. Uit onderzoek blijkt dat wie regelmatig leest een betere taalvaardigheid ontwikkelt. Goed kunnen lezen is een basisvaardigheid in onze geletterde samenleving en het draagt bij aan succes op school. Op www.deweddenschap.nl zijn leestips en lessuggesties te vinden. Alle deelnemers krijgen na afloop een certificaat en er zijn prijzen en een landelijke trofee te winnen. Deelname aan De Weddenschap is gratis.

Gerelateerde berichten