Universiteit Leiden is per direct op zoek naar Hoofd Metabeheer en Verwerking Open Acces / plaatsvervangend afdelingshoofd Metadiensten en Acquisitie

Vacaturenummer 21-157

De werkzaamheden
Ben je goed op de hoogte van de ontwikkelingen rond metadatabeheer en open access? Wil je die kennis inzetten om de rijke collecties van de UBL nog beter onder de aandacht te brengen en bij te dragen aan de open science ambities van de Universiteit Leiden? Zoek je een functie die leidinggeven combineert met het implementeren van nieuwe ontwikkelingen en verbeteren van processen? Wij hebben een interessante vacature!
De afdeling MDA zorgt ervoor dat nieuwe materialen worden aangeschaft, beschreven en verwerkt, publicaties in open access beschikbaar worden gesteld en de beschikbare metadata optimaal wordt beheerd. De expertise van de afdeling wordt ingezet voor advisering en beleidsvoorbereiding op deze gebieden. Vanwege de groei van deze afdeling hebben we een nieuwe functie gecreëerd die, naast de aansturing van de dagelijkse werkzaamheden een deel van de afdeling, nieuwe ontwikkelingen volgt, managementinformatie verzamelt, verwerkt en analyseert en verantwoordelijk is voor verdere procesverbetering. Uiteraard wordt er daarbij nauw samengewerkt met de medewerkers van de afdeling MDA en diverse andere afdelingen van de UBL.

Van jou wordt onder andere verwacht dat je:

 • direct leiding geeft aan de medewerkers van de afdeling van het team metadataspecialisten en het team open access (ongeveer 7 fte).
 • optreedt als plaatsvervanger bij afwezigheid van het afdelingshoofd;
 • samen met het afdelingshoofd MDA beleid ontwikkelt om de dienstverlening te verbeteren;
 • zorgt voor het verzamelen, analyseren en interpreteren van managementinformatie en (mee)werkt aan het opstellen en implementeren van jaar- en beleidsplannen;
 • processen binnen de afdeling aanstuurt en bewaakt, met oog voor continue verbetering;
 • aanzet geeft tot en meewerkt in projecten;
 • de ontwikkelingen op het vakgebied volgt en contacten onderhoudt met collega instellingen.

Profiel

 • Een afgeronde relevante HBO opleiding;
 • Leidinggevende ervaring met expertise in situationeel leiderschap;
 • Aantoonbare kennis van en ervaring met bibliotheekprocessen en -systemen;
 • Kennis van ontwikkelingen rond (metadata)standaarden waaronder LOD, Marc21, RDA, BibFrame;
 • Kennis van ontwikkelingen op het gebied van open access;
 • Je beschikt over goede adviesvaardigheden en bent samenwerkingsgericht;
 • Goede schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden zowel in het Nederlands als in het Engels;
 • Je beschikt over de competenties  coachend leiderschap, klantgerichtheid, sturen op resultaat, overtuigingskracht en plannen en organiseren.

Onze organisatie

De UBL biedt medewerkers veel kansen om zich te ontwikkelen. We werken continu aan een inspirerende, inclusieve en diverse werkomgeving waarin iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. Je komt te werken binnen een toonaangevende wetenschappelijke bibliotheek met collecties van wereldformaat. Centraal staat het bieden van betrouwbare, duurzame en innovatieve diensten. We doen dit samen met andere partijen in binnen- en buitenland. Onze werkterreinen zijn breed en divers, zo ook onze  klantgroepen, in het bijzonder studenten, docenten en onderzoekers. Voor hen verzorgen we de wetenschappelijke informatievoorziening als partner in kennis. UBL staat wereldwijd bekend om de bijzondere collecties, die naast hun rol voor onderwijs en onderzoek ook een belangrijke maatschappelijke en culturele functie hebben. Op onze bibliotheeklocaties bieden wij iedereen een prettige studie- en onderzoeksomgeving.  Online staan wij in contact met gebruikers van over de hele wereld. Onze medewerkers dragen hier samen, ieder vanuit hun eigen achtergrond, ervaring en talent aan bij. Kijk voor meer informatie over ons op de website van de UBL. https://www.bibliotheek.universiteitleiden.nl/.

Wij bieden

Een inspirerende, permanent in hoog tempo veranderende werkomgeving bij de UBL.

Het betreft een fulltime aanstelling voor de duur van één jaar, met bij goed functioneren uitzicht op een dienstverband voor onbepaalde tijd. Inschaling vindt plaats conform de CAO Nederlandse Universiteiten en is afhankelijk van opleiding en ervaring; het salaris bedraagt maximaal € 5211,- bruto per maand (salarisschaal 11).

Daarnaast kent de Universiteit Leiden goede arbeidsvoorwaarden. Zo is er sprake van een eindejaarsuitkering (8,3%), vakantietoeslag (8%), uitstekende opleidingsfaciliteiten, betaald ouderschapsverlof en de mogelijkheid om via een keuzemodel arbeidsvoorwaarden op maat te kiezen. Alle informatie hierover kunt u nalezen op: https://www.universiteitleiden.nl/werken-bij.

Informatie

Nadere informatie over de vacature kun je verkrijgen bij Jacob Heeren, afdelingshoofd MDA, tel. 071-5271561, email j.j.heeren@library.leidenuniv.nl of Bas Vat, Divisiemanager bibliotheekprocesondersteuning, tel. 071-5272884, email b.vat@library.leidenuniv.nl

De Universiteit Leiden hecht groot belang aan diversiteit en verwelkomt daarom graag sollicitaties van mensen die nu in haar instelling ondervertegenwoordigd zijn.

Solliciteren

Heb je interesse in deze functie? Stuur jouw sollicitatiebrief, vergezeld van je CV en onder vermelding van het vacaturenummer, uiterlijk 4 april 2022 naar: vacaturespenoservices@bb.leidenuniv.nl 

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld

Gerelateerde berichten