De Universiteiten van Nederland (UNL) en de Samenwerkende Nederlandse Universiteitsbibliotheken en Nationale Bibliotheek (UKB) gaan extra inzetten op een diverser en eerlijker publicatielandschap. Daartoe slaan zij de routes van ‘full open access’ en ‘diamond open access’ in.
Deze extra inzet is in lijn met de ambities zoals vastgesteld in het NPOS2030 ambitiedocument en de bijbehorende ‘rolling agenda’ en met eerdere haalbaarheidsstudies naar 100 procent open access. Bovendien geven UNL en UKB met deze stap een concrete invulling aan de recente conclusies van de Europese ministers voor wetenschap, waarin wordt opgeroepen om toe te groeien naar een open, duurzamer en rechtvaardiger wetenschappelijk publicatielandschap.
Full open access
De afgelopen jaren is het aantal publicaties in tijdschriften die volledig open access zijn sterk gestegen. De kosten daarvoor worden momenteel door individuele auteurs betaald uit hun projectenbudgetten, uit fondsen op facultair of institutioneel niveau, of uit subsidies van onderzoeksfinanciers zoals NWO en ZonMW. De afwezigheid van landelijke afspraken met de uitgevers van deze open access-tijdschriften maakt het moeilijk om te sturen op kostenbeheersing en op de kwaliteit van het publicatieproces. Het is bovendien inefficiënt voor onderzoekers. Om dit te kunnen aanpakken moeten werkprocessen en financiële stromen worden aangepast, vinden UNL en UKB. Zij willen daartoe pilotsgewijs overeenkomsten sluiten met full open access-uitgevers met de bedoeling om publicaties ook nationaal beschikbaar te stellen voor andere kennisinstellingen.
Diamond open access
Daarnaast willen beide partijen inzetten op diamond open access. Deze vorm richt zich op een ander financieringsmodel, waarin zowel het lezen als het publiceren gratis wordt. Dit is inclusiever, omdat het wetenschapsgebieden helpt waar de transitie naar open access moeilijker is. Het brengt het eigenaarschap van het publicatieproces terug bij de academische gemeenschap. In dit model worden de kosten voor de infrastructuur en de redactie collectief gefinancierd door beroepsverenigingen, instellingen en faculteiten of door subsidies. Een mooi voorbeeld hiervan, aldus UNL en UKB, is openjournals.nl dat financiering krijgt van onder andere het ministerie van OCW, via het Regieorgaan Open Science NL.
In 2022 is een studie uitgevoerd naar de positie van de diamond-route in het publicatielandschap. Op basis van dat rapport starten UNL en UKB in 2023 een verkennend project dat diamond open access een volwaardiger positie moet geven.
Meer over bovenstaande stappen lees je HIER.
Gerelateerde berichten
Inzenden Victorines 2023: deadline 15 september
Jaarlijks looft het Victorine van Schaickfonds | KNVI de Victorines uit. De prijzen zijn bedoeld om publicaties en…
1 juni 2023
‘Verdwijnende muur’ in Bibliotheek Rotterdam
Van 24 oktober tot en met 15 november schenkt Bibliotheek Rotterdam aandacht aan de diversiteit van Europa en…
Westfriese Bibliotheken lanceren project ‘Klooien met boeken’
De Westfriese Bibliotheken roepen heel West-Friesland op om te ‘klooien met boeken’ tijdens de coronacrisis. In het kader…
Bibliotheken en VPRO slaan dit jaar de handen ineen voor Tegenlicht en Brommer op Zee
TegenlichtIn het najaar van 2013 startte Pakhuis de Zwijger in samenwerking met VPRO Tegenlicht de programmareeks: Tegenlicht Meet…
7 februari 2022