VERSLAG NETWERKDAG 2023

In de Gelderlandfabriek in Culemborg vond de Netwerkdag plaats. Een verslag van deze dag, die in het teken stond van de weg naar het nieuwe convenant, staatssecretaris Uslu en verrassend genoeg: rijlessen waarbij iedereen sneller lijkt te gaan dan jij.

Tekst: Antoinette Brummelink.
Foto’s: Jostijn Ligtvoet



Gelderlandfabriek
Ruim 140 vakgenoten meldden zich donderdag 6 april in de Gelderlandfabriek, vlak naast het treinstation van Culemborg. Veel collega’s waren met de trein gekomen en waren blij dat ze op tijd waren: rond 9.00 uur kleurde de NS-app nog rood met waarschuwingen voor het traject waar station Culemborg aan ligt. Gelukkig viel het mee en kwam iedereen vrolijk binnen, vol zin in de dag die zou komen.

Pleidooi voor het democratische gesprek
De collega’s werden niet teleurgesteld. Keynotespreker Eva Rovers opende de dag sterk met een pleidooi voor het democratische gesprek. Haar was gevraagd een blik van buitenaf te werpen op de bibliotheekwereld. Ze begon zo ver mogelijk: vanuit de ruimte, met een foto die de bemanningsleden van Apollo 8 in 1968 genomen hadden van de aarde. Deze astronauten zagen toen iets wat nog nooit iemand gezien had: onze planeet. Kwetsbaar, soeverein en mooi. Rovers zoomde vervolgens via Google Earth in op Culemborg en liet onderweg zien dat alles met elkaar verbonden is. Toch lijkt verbondenheid op dit moment steeds verder weg. Het democratische gesprek, het als samenleving met elkaar praten over de uitdagingen waar we voor staan, moet ons weer bij elkaar brengen. Wat heb je daarvoor nodig? Een veilige, neutrale, toegankelijke ruimte waar iedereen welkom is. En wat is dan een betere plek dan de bibliotheek?

Resultaten Netwerkagenda
Een ander mooi begin van de dag: die ochtend kon de nieuwe update van de Netwerkagenda live, ‘Oogsten en borgen’. Wat heeft de netwerksamenwerking eigenlijk opgeleverd, vroeg Astrid Kraal vooraf op camera aan enkele collega’s. Dat leverde mooie antwoorden op: het wij-gevoel. Steun voor kleine bibliotheken. Dat we op de kaart staan.
Gaat alles dan goed? Nee, soms schuurt het wel eens. Dan moeten we terug naar de basis, naar de vraag: waar doen we het voor? Het accent weer op de maatschappelijke opgaven leggen, is dan het tovermiddel, aldus Kraal.

Bibliotheekcampus 2.0
Janny van Vugt gaf de aanwezigen ook een update over Bibliotheekcampus 2.0. De lancering hiervan heeft helaas wat vertraging opgelopen: “ICT-project, kent u dat?” Zij kon gelukkig een veelbelovende preview laten zien. Hopelijk lukt het om voor de zomer live te gaan.

Cabaret van Thjum Arts
Na een smakelijke vegetarische lunch kon er gelachen worden met cabaretier Thjum Arts. Arts vermaakte de zaal met voor sommigen herkenbare anekdotes. Bijvoorbeeld over een rijles die hij had, waarbij hij de auto niet aan de praat kreeg voor een stoplicht en daarna iedereen met 80 kilometer per uur langs hem heen raasde. Een prachtige metafoor voor mijn leven, wilde hij tegen zijn rijinstructeur zeggen, maar die vond vooral dat hij ‘DOOR! DOOR!’ moest gaan. Het leidde tot een pleidooi voor luisteren naar elkaar, voor aandacht. Want er is een tekort aan aandacht en een overschot aan advies. Een advies (dat dan toch weer wel) dat de aanwezigen goed onthouden hebben, want het kwam de rest van de dag nog vaak terug.

Tafelgesprekken en talkshow
Het luisteren keerde bijvoorbeeld terug bij de tafelgesprekken die volgden. De aanwezigen waren ingedeeld bij verschillende thema’s, zoals de maatschappelijke opgaven: Geletterde samenleving, Participatie in de informatiesamenleving en een Leven Lang Ontwikkelen. Maar ook: LDI, WAU-trajecten, Wsob en zorgplicht en de twee koersgroepen Innovatie en Kennis en kwaliteit. Aan tafel konden de collega’s input leveren: op welk resultaat waren ze trots, en wat kan er beter bijvoorbeeld. De organisatie wilde hier vooral ophalen, luisteren. Of in de woorden van de update van de Netwerkagenda: oogsten. Dit moest ook bouwstenen opleveren voor het nieuwe convenant, dat hopelijk eind september ondertekend kan worden.

De resultaten van deze gesprekken werden besproken tijdens een interactieve talkshow. Op het podium zaten Klaas Gravesteijn (VOB), Frans Bergfeld (SPN) en Lily Knibbeler (KB). Onder leiding van dagvoorzitter Paul Cornelissen gingen zij het gesprek aan met de zaal: welke bouwstenen zijn er nu gevonden? Na een goede discussie, waarbij gesproken werd over wat goed ging, maar ook over de hobbels die er zijn (zo makkelijk gaat het samenwerken niet altijd), kwam Lily met een voorstel dat begroet werd met applaus: “In de Wsob staan de waarden van waaruit we werken. Laten we die opnemen in het convenant, laten dat de extra bouwstenen zijn waarmee we de afspraken in het huidige convenant – waardegedreven – gaan voortzetten en doorzetten.” Deze waarden zijn onafhankelijkheid, betrouwbaarheid, toegankelijkheid, pluriformiteit en authenticiteit. Laten we daar verlangen aan toevoegen, werd nog gesuggereerd vanuit de zaal. Want het verlangen om iedereen een kans te geven in de maatschappij, voelen we allemaal.

Beschermheilige Uslu
Het was even spannend of het nog zou lukken, maar met een kleine vertraging betrad staatssecretaris Gunay Uslu om 17.20 alsnog de zaal, om warm onthaald te worden. Ze had hectische dagen achter de rug, maar wist: “Ik sluit de week af met mensen die van bibliotheken houden, fijn.” Staatssecretaris Uslu is voor bibliotheken een beschermheilige aan het worden, aldus Lily Knibbeler: “De betrokkenheid die we voelen, de Bibliothekenbrief, wat je met woord en daad aan ons werk toevoegt: daar zijn we als openbare bibliotheeknetwerk heel dankbaar voor.” De staatssecretaris kreeg als lichtend bewijs voor deze dank een boekenlamp cadeau.

Tot slot
Na afloop sloot de staatssecretaris aan bij een gezellige borrel, waarbij veel collega’s nog lang bleven napraten. Het was een bijzondere dag, ook omdat er veel medewerkers van OCW aanwezig waren. Bij hen kon je terecht met vragen over de nieuwe regeling voor het aanvragen van specifieke uitkeringen om het lokale bibliotheekwerk te versterken (SPUK-loket).

Netwerkmanager Astrid Kraal: “De hoge opkomst op de Netwerkdag toont de grote betrokkenheid bij onze mooie ambities. Met de steun van staatssecretaris Uslu, de update ‘Oogsten en borgen’ van de Netwerkagenda en straks het nieuwe convenant werken we samen aan de bibliotheek van de toekomst. Ik kijk met een heel fijn gevoel terug op deze mooie dag.”

Bekijk alle foto’s HIER.
Hieronder vindt u een kleine selectie.








Gerelateerde berichten