Bibliotheek Beveren betrokken bij project ‘cultuurbabysit’

Ouders die in het Vlaamse Beveren een voorstelling willen bezoeken in cultuurcentrum Ter Vesten, kunnen er binnenkort ook een zogeheten ‘cultuurbabysit’ bij boeken, die thuis met een rugzak vol boeken, dvd’s en cd’s op de kinderen past. Het project is een samenwerking van het cultuurcentrum, Bibliotheek Beveren en de Gezinsbond.

Cultuurcentrum Ter Vesten spreekt op zijn website over een nieuw en uniek concept in Vlaanderen. Het gaat vooralsnog om een proefproject, dat dit cultuurseizoen geldt voor drie voorstellingen in CC Ter Vesten (op 22 en 29 februari en op 10 april). Als de pilot succesvol blijkt, wordt het aanbod vanaf volgend seizoen uitgebreid. Het cultuurcentrum werkt voor het project samen met de Gezinsbond, die inmiddels negen cultureel geïnspireerde kinderoppassers heeft ingewerkt.

Ook Bibliotheek Beveren is bij het project betrokken. De bibliotheek verzorgt de inhoud van de rugzak die de cultuurbabysits meenemen. Bibliothecaris Mireille Geerinck zegt hierover: ‘In die rugzak zitten boekjes, films en muziek. We stellen de pakketten samen op maat van de kinderen, dus het aantal kinderen, de leeftijd, de interesses spelen mee. Maar die pakketten zijn ook op maat van de babysits. De één leest bijvoorbeeld liever voor, de ander is dan weer meer geïnteresseerd in muziek. Het is de bedoeling dat zij er zelf ook wat aan hebben, natuurlijk.’

De Beverense schepen voor Cultuur Ingeborg De Meulemeester en Ter Vesten-directeur Annelies Tyberghein zeggen over het project tegenover Het Laatste Nieuws: ‘Als cultuurcentrum willen we iedereen bereiken. Niet voor iedereen is een cultureel avondje uit echter evident. Jonge ouders met kinderen bijvoorbeeld hebben het vaak moeilijk om een babysit te vinden. Daar wilden we iets op vinden. (…) Ouders die een “cultuurbabysit” boeken, hebben dubbele winst. Ze kunnen zorgeloos naar het cultuurcentrum en hun kinderen krijgen meteen ook wat meer culturele bagage. (…) Op die manier beleven de kinderen ook een fijne culturele avond, met fantasie, verbeeldingskracht en verwondering. Er is immers meer dan Studio 100 alleen. Het is toch ontzettend leuk dat we kinderen thuis een nieuwe culturele beleving kunnen bieden, een parallelle ervaring met de ouders in het cultuurcentrum bovendien.’

Het aanbod is alleen geldig voor ouders die aangesloten zijn bij de Gezinsbond. Een ‘cultuurbabysit’ kost evenveel als een gewone babysit bij de Gezinsbond (5 euro per uur). 

Geef een reactie
Gerelateerde berichten