Winnaars Zilveren Griffels en Penselen 2024 bekend

Foto door Tengbeh Kamara

Zojuist zijn achttien kinderboeken bekroond met de bekendste en belangrijkste kinderboekenprijzen. Elke winnende auteur of illustrator kreeg een Zilveren Griffel of Zilveren Penseel uit handen van een persoon die voor hem of haar belangrijk is. Dit alles gebeurde tijdens een feestelijke bijeenkomst in Theater De Krakeling in Amsterdam.

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor de beste kinderboeken van het afgelopen jaar. De Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de mooist geïllustreerde kinderboeken. De prijzen, verdeeld over verschillende categorieën, dienen als inspiratie en gids voor lezers en voorlezers. 

De oorspronkelijk Nederlandstalige winnaars van een Zilveren Griffel of Zilveren Penseel maken kans op de Gouden Griffel of het Gouden Penseel, die voorafgaand aan de Kinderboekenweek worden uitgereikt tijdens het Kinderboekenbal op 27 september. 

Zilveren Griffels Categorie Tot zes jaar De restjes van de zon van Edward van de Vendel, met illustraties van Jet Parent (Querido)  
Categorie Zes tot negen jaar Vuurtorenbeer van Mathilde Stein, met illustraties van Pieter Grobler (Lemniscaat) 
Categorie Negen tot twaalf jaar De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp, met illustraties van Mark Janssen (Querido) Zebedeus en het ganzenbord van Wisse van Koos Meinderts, met illustraties van Annette Fienieg (Hoogland & Van Klaveren) Het kleine heelal van Annejan Mieras, met illustraties van Evelien Jagtman (Lemniscaat)  
Categorie Twaalf tot vijftien jaar Pardalita van Joana Estrelavertaald door Finne Anthonissen (Querido) De spin en de sleutel van Anna Woltz (Querido) 
Categorie Informatief De reis van Manie Schaafijs van Zindzi Zevenbergen, met illustraties van Hedy Tjin (De Harmonie) Een slijmzoen voor je oma van Matthijs Meeuwsen, met illustraties van Paco Vink (Querido) Paddenstoel & co van Geert-Jan Roebers, met illustraties van Wendy Panders (Gottmer) 
Categorie Poëzie Gelukkig en blij van Edward van de Vendel, met illustraties van Martijn van der Linden (Querido) Nog lang geen later van Kees Spiering met illustraties van Jeska Verstegen (Luitingh-Sijthoff) 
Zilveren Penselen Categorie Prentenboeken  De tuin van mijn Baba van Sydney Smith, geschreven door Jordan Scott en vertaald door Edward van de Vendel (Querido) 151 boeken van Hedy Tjin, geschreven door Pim Lammers (Querido) 
Categorie Geïllustreerde kinderboeken Water is voor vissen van Puck Koper (Querido) 
Categorie Informatieve boeken MENSENDIEREN van Yoko Heiligers (Loopvis) Paddenstoel & co van Wendy Panders, geschreven door Geert-Jan Roebers (Gottmer) Het Kabouterboek van Loes Riphagen (Gottmer)  
Categorie Geïllustreerde jeugdboeken Pardalita van Joana Estrela, vertaald door Finne Anthonissen (Querido) Het touw en de waarheid van Jeska Verstegen, geschreven door Marco Kunst (Lemniscaat) 

Over de Griffel- en Penseeljury 
De Griffeljury bestaat dit jaar uit Noraly Beyer (voorzitter), Sarita Bajnath, Noaemi Horbach, Emma Eigenraam, Jaap Friso, Rick Teseling en Susan Venings. De Penseeljury bestaat uit Emilie Sitzia (voorzitter), Rozemarijn Blankestein, Loes Reichenfeld, William Remmers en Maud van Suylen. Een jury kan per categorie twee boeken met Zilver bekronen. Als er in een categorie volgens de jury onvoldoende ontoereikend aanbod is, kan zij besluiten om in die categorie slechts één boek te bekronen en in een andere categorie één boek extra te bekronen. 
Gerelateerde berichten