Woutertje Pieterse Prijs 2022 voor Terra Ultima

Foto: Annemieke van der Togt

Debutanten Raoul Deleo en Noah J. Stern zijn de winnaars van de 35e Woutertje Pieterse Prijs, voor het mooiste kinderboek van het afgelopen jaar. Zij ontvingen de prijs voor het boek Terra Ultima (Uitgeverij Lannoo). Aan de prijs is een bedrag van €15.000,- verbonden. Dit werd bekendgemaakt door juryvoorzitter Abdelkader Benali in de eenmalige uitzending van De kindertaalstaat op NPO Radio 1. Frits Spits presenteerde deze speciale editie van zijn KRO-NCRV programma De taalstaat live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag.

De jury over de winnaar: ‘Het is een boek dat zich laat lezen als een ode aan de verbeeldingskracht en dat danst op de hoge golven van het avontuur tussen schijn en wezen. Een boek dat een onvergetelijke leeservaring biedt aan oude reizigers en jonge harten sneller laat kloppen. Een romantische verkenning die laat zien dat wetenschap en verbeelding prachtig hand in hand kunnen gaan. Terra Ultima is een fabelachtig lees- en kijkboek om bij weg te dromen, een boek om serieus te nemen. Een boek ook, dat generaties samenbindt.’

De kindertaalstaat
Ter gelegenheid van de jubileumuitreiking van de Woutertje Pieterse Prijs, presenteerde Frits Spits zijn wekelijkse KRO-NCRV programma niet vanuit de Hilversumse NPO Radio 1-studio, maar live vanuit het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De 11-jarige Saar en de 12-jarige Julius traden op als zijn co-presentatoren. Gedrieën bespraken zij de zes genomineerde boeken met de betreffende schrijvers en illustratoren. Ook werd het Roverslied vertolkt, door Britta Maria en Maurits Fondse. Na de bekendmaking werd het winnende boek verklankt.

Over het winnende boek
Terra Ultima brengt een onbekend continent in beeld. Ontdekkingsreiziger Raoul Deleo vond dit continent na een jarenlange zoektocht. Met kleurrijke, gedetailleerde tekeningen doet hij verslag van zijn expedities en van de wonderbaarlijke dieren en planten die hij aantrof. Collega-ontdekkingsreiziger Noah J. Stern kreeg toegang tot Deleo’s archief en stelde een selectie van prenten en aantekeningen samen, zodat de hele wereld een beeld kan vormen bij dit fascinerende, nieuwe werelddeelHet boek werd eerder genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2021.

Nominaties
Naast Terra Ultima nomineerde de jury Schaduw van Toet van Lida Dijkstra & Djenné Fila (Uitgeverij Luitingh-Sijthoff), Viruswereld van Marc ter Horst & Wendy Panders (Uitgeverij Gottmer), Zonder titel van Erna Sassen & Martijn van der Linden (Uitgeverij Leopold), de Meisjes van Annet Schaap (Em. Querido’s Uitgeverij) en De tunnel van Anna Woltz (Em. Querido’s Uitgeverij). De genomineerden ontvangen een bedrag van € 1.000,- per boek.

Woutertje Pieterse Prijs
De Woutertje Pieterse Prijs is de prijs voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige jeugd- of kinderboek. De jury bekroont sinds 1988 kinderboeken die uitzonderlijk zijn voor wat betreft taal, genre, thema, illustratie, vorm en/of vormgeving. Dit jaar bestond de jury uit Abdelkader Benali, Jeroen Dera, Marga Scholma, Annemarie Terhell en Jürgen Peeters. De prijs wordt financieel mogelijk gemaakt door de Brook Foundation en De Versterking.

Gerelateerde berichten