175.000ste bezoek van schrijvers aan scholen

Fotograaf: Tim Buiting

Woensdag 28 februari viert de Schrijverscentrale feest. Het 175.000ste bezoek dat de stichting heeft bemiddeld in haar ruim 50-jarige bestaan vindt dan plaats. Het Esdal College, locatie Klazinaveen ontvangt auteur Maren Stoffels in het derde leerjaar van het VMBO. Staatsecretaris Gräper van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal het feestelijke bezoek bijwonen.

De Schrijverscentrale, begonnen als Schijver, School, Samenleving, zet zich in om de leescultuur in Nederland te bevorderen. Dit doet zij door te bemiddelen bij auteursbezoeken door het hele land. Elke ontmoeting met een literaire maker (schrijver, illustrator, spoken word-artiest, dichter, stripmaker) geeft inspiratie tot lezen of verdiept het lezen. Al ruim 50 jaar zet de Schrijverscentrale al haar kennis en kunde in. In de loop der jaren zijn er al heel wat bezoeken bemiddeld. Zoveel, dat het 175.000ste bezoek is geboekt. 

Het Esdal College deed een aanvraag voor een schrijversbezoek in de Literatour, de schrijverstournee langs middelbare scholen waarin 21 schrijvers 100 scholen bezoeken. Zij vielen met de neus in de boter en boekten het 175.000ste schrijversbezoek. Het bezoek van Maren Stoffels ontvangen zij daardoor als cadeau van de Schrijverscentrale. 

Schrijversbezoeken zijn het middel van de Schrijverscentrale om de leescultuur in Nederland te bevorderen. Uit het onderzoek De opbrengsten van schrijversbezoeken in primair en voortgezet onderwijs van Stichting lezen (onder het artikel te downloaden) blijkt dat schrijversbezoeken een positief effect hebben op de leesmotivatie van leerlingen. Ontmoetingen tussen literaire makers en leerlingen maken literatuur zichtbaar en tastbaar. Schrijvers vertellen over hun creatieve proces en zorgen er met hun verhalen voor dat het boek voor de leerlingen tot leven komt. Leerlingen worden nieuwsgierig en willen ook na het bezoek nog een boek van de schrijver lezen. Na de ontmoeting hebben ze zelfs zin om boeken van andere schrijvers te lezen. Oftewel: een schrijver in de klas maakt lezen leuker.

Download hieronder het onderzoek van Stichting Lezen.

Gerelateerde berichten