9 februari Safer Internet Day

Op 9 februari is het Safer Internet Day, de jaarlijkse internationale dag waarop in meer dan tweehonderd landen aandacht wordt gevraagd voor een veiliger internet voor iedereen, maar vooral voor kinderen en jongeren.

Deze achttiende editie van Safer Internet Day heeft als thema ‘Together for a better internet’. De Safer Internet Day-campagne vindt plaats over de hele wereld. Het doel van de campagne is om met zoveel mogelijk mensen stil te staan bij een veilige online omgeving voor kinderen. Op de website van Safer Internet Day is meer informatie te vinden over de geplande acties van European Safer Internet Centres, wereldwijde Safer Internet Day-comités en een reeks supporters van de organisatie en de industrie.

De campagne van Safer Internet Day gaat via Twitter gevoerd worden. Bibliotheken kunnen meedoen aan deze campagne door bijvoorbeeld lesmaterialen via Twitter onder de aandacht te brengen. Tweets met de tags @Vinternetten en @sic_nl worden geretweet door het Safer Internet Centre. Tijdens de dag worden de hashtags #SaferInternetDay2021 of #SID2021 gehanteerd.

Op 9 februari zal het Nederlandse Safer Internet Centre onderzoeksresultaten publiceren over de invloed die de pandemie heeft gehad op de online wereld van kinderen en jongeren. Op 9 februari is er ook een online ouderavond over het (online) welzijn van jongeren in tijden van corona.

De website van het Nederlandse Safer Internet Centre biedt tevens verwijzingen naar lesmateriaal en online tools en interactieve spellen als Online-masters, HackShield en MediaMasters. Ook is er een lespakket opgesteld over online veiligheid en digitaal burgerschap: De InternetHelden.

Verder lanceren Veiliginternetten en Safer Internet Centre in samenwerking met Google, Vodafone-Ziggo en Bureau Jeugd en Media een campagne waarin men iemand kan bedanken van wie men nieuwe online vaardigheden heeft geleerd waardoor de pandemie een stukje vrolijker en veiliger door te komen was.

Safer Internet Day is een initiatief van de Europese Commissie en wordt gecoördineerd door Insafe: het Europese netwerk van Safer Internet Centres. In Nederland vormen ECP (waar de website Veiliginternetten.nl is ondergebracht), het Expertisebureau Online Kindermisbruiken Netwerk Mediawijsheidhet Safer Internet Centre. Zij vragen in Nederland aandacht voor deze dag omdat ze het belangrijk vinden dat elk kind in Nederland de kans heeft technologie op een verantwoorde, respectvolle, kritische en creatieve manier te gebruiken.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten