We weten inmiddels veel over een effectieve (voor)leesaanpak. Voorlezen en vrij lezen zijn ijkpunten op een (school)dag. Kinderen gaan altijd actief aan de slag met teksten. Taalvaardigheden als lezen, luisteren, praten en schrijven worden in samenhang geleerd. Het aanleren van lees- of luistervaardigheden is geen doel op zich. Kinderen lezen en luisteren vanuit de motivatie om iets te beleven en kennis op te doen. Een voorwaarde voor het slagen van zo’n effectieve (voor)leesaanpak is dat rijke teksten, waaronder veel (jeugd)literatuur, centraal staan binnen een betekenisvol thema.
Tot zover de theorie. De praktijk is weerbarstiger. Hoe kun je in de kinderopvang, het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs aan de slag met een adequate leesaanpak? Hoe richten we het onderwijs en het dagprogramma in de kinderopvang zo in dat we alle kinderen opgroeien tot lezers? Welke didactiek is passend en welke activiteiten organiseren we?
Lezen Centraal biedt informatie en inspiratie om over de drempel te stappen en samen met het team en de (voor)leesconsulent de weg in te slaan naar een motiverende en effectieve (voor)leesaanpak. In het ochtendprogramma zijn er drie keynotes die laten zien hoe filosofie, de nieuwe kerndoelen, het onderwijs en praktijkvoorbeelden eraan kunnen bijdragen dat lezen een belangrijke plaats in onze samenleving behoudt. In het middagprogramma is er, zoals altijd, een keur van deelsessies over verschillende thema’s.
Aanmelden kan HIER.
Meer informatie is HIER te vinden.
Gerelateerde berichten
Kunstenaar Jim Harris schildert interieur, personeel en bezoekers van Rozet
Een aantal maanden lang heeft kunstenaar Jim Harris zijn schildersezel neergezet tussen de boeken van Rozet Centrum in…
23 augustus 2023
Kinderboekenschrijvers maken voorleesserie over kinderen in quarantaine
Op initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en stichting De Schoolschrijver start vandaag onder de titel Huisarrest een serie voorleesverhalen over…
Samenwerking Flevolands bibliotheeknetwerk, De Schrijverscentrale en vier scholen
Twintig klassen in Flevoland krijgen drie keer een verhalenverteller zoals een schrijver of spoken word-artiest op bezoek. Met…
Zwartewaterland start samen met bibliotheek en GGD het programma BOEKen(ge)ZIN
In januari 2020 start de gemeente Zwartewaterland in samenwerking met de bibliotheek en de GGD IJsselland het programma…