Rinus uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2025

Rinus, van schrijversechtpaar Ingrid en Dieter Schubert, is verkozen tot Prentenboek van het Jaar 2025. Het prentenboek over neushoorn Rinus en zijn opa staat centraal tijdens De Nationale Voorleesdagen van 22 januari t/m 1 februari 2025. Tijdens de campagne is Rinus voor € 5,75 verkrijgbaar in een mini-editie.  

Het Prentenboek van het Jaar werd gekozen door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en docenten. Het comité over het prentenboek: ‘Rinus is een spannend en aandoenlijk verhaal over de kleine stoere neushoorn Rinus die zich onbesuisd in het ene avontuur na het andere stort, maar als hij in de problemen komt, blijkt hij niet de enige held in dit verhaal. Een prentenboek over groot, wild en sterk willen zijn, maar soms toch ook nog een beetje klein.

Ingrid en Dieter Schubert
Het echtpaar Schubert maakt al meer dan dertig jaar prentenboeken. Ieder boek begint met een verhaal, dat ze altijd samen bedenken. Als dat klopt, beginnen ze met tekenen. Dat doen ze ieder voor zich, waarna er wordt gekeken welk beeld het meest geslaagd is. Vaak voegen ze tekeningen samen, wat de meest verrassende resultaten oplevert. Veel van hun prentenboeken worden in meer dan tien talen uitgegeven. Voor zijn prentenboek Monkie ontving Dieter in 1987 een Gouden Penseel. In 2018 kregen Ingrid en Dieter samen een Zilveren Penseel voor Konijnentango.
Auteurs Ingrid en Dieter Schubert: ‘De uitverkiezing van Rinus tot Prentenboek van het Jaar 2025 was voor ons het meest onverwachte en leukste nieuws dat wij de afgelopen tijd hebben gekregen. Wij verheugen ons enorm op alles wat er het komende jaar staat te gebeuren. En onze stoere, wilde Rinus kan niet wachten om straks aan héél veel kinderen voorgelezen te worden!’ 

Succesvolle editie
Naast winnaar Rinus (Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren) koos het comité nog negen andere prentenboeken, die voor ouders en verzorgers een geschikt handvat zijn om te gaan voorlezen met kinderen. Samen vormen deze boeken de Prentenboek Top 10:

  • Ga je mij kietelen? – geschreven en geïllustreerd door Mies van Hout (Gottmer) 
  • Vos en Vis – geschreven en geïllustreerd door Daan Remmerts de Vries (Gottmer) 
  • Leeuwenlessen – geschreven en geïllustreerd door Jon Agee (Boycott) 
  • Maak plaats! – geschreven door Karen Yin en geïllustreerd door Nelleke Verhoeff (De Vier Windstreken) 
  • De bril van Beer – geschreven en geïllustreerd door Leo Timmers (Querido) 
  • We bakken een dierentuin – geschreven en geïllustreerd door Marit Törnqvist (Querido) 
  • De Boebalas – geschreven door Nancy Bosmans en geïllustreerd door Lisa van Winsen (Condor) 
  • Het huisje zonder heks – geschreven en geïllustreerd door Sophie Pluim (Ploegsma) 
  • Een toren van tijgers – geschreven door Lizette de Koning en geïllustreerd door Gareth Lucas (Ploegsma) 

Voorlezen gaat voor
De Nationale Voorleesdagen stimuleert het voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net hebben leren lezen. De campagne benadrukt de voordelen van het (voor)lezen, waaronder het positieve effect op woordenschat, verhaalbegrip en sociaal-emotionele ontwikkeling. 
De Nationale Voorleesdagen vinden plaats van 22 januari t/m 1 februari 2025. Op 22 januari is de aftrap met Het Nationale Voorleesontbijt: in het hele land lezen bekende Nederlanders en lokale helden voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels. 
De campagne is een project van Stichting Lezen en wordt uitgevoerd door Stichting CPNB.










Gerelateerde berichten
Lees meer

Symposium STOF (28/11)

(Ingezonden mededeling) Op maandag 28 november organiseert de reflectiegroep Digitale Bibliotheek het symposium STOF. De reflectiegroep organiseert dit…