Wat zijn de honderd favoriete kinderboeken aller tijden?

Voor de vierde keer kunnen volwassen lezers stemmen op hun favoriete kinderboeken aller tijden voor De Grote Vriendelijke 100. Traditiegetrouw start de stemperiode op de laatste dag van de Kinderboekenweek. Er kan gestemd worden tot en met 3 november. Op 23 november wordt de lijst met 100 boeken bekendgemaakt tijdens een liveshow van De Grote Vriendelijke Podcast in TivoliVredenburg. Lezerscommunity Hebban.nl publiceert de Grote Vriendelijke 100 op de site en organiseert in haar app de Grote Vriendelijke 100 Challenge.

De Grote Vriendelijke Podcast is een podcast voor volwassenen over jeugdliteratuur. Daarin bespreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (Dagblad van het Noorden) en Bas Maliepaard (Trouw) recente boeken en interviewen ze schrijvers en illustratoren. Cabaretière Katinka Polderman is vaste columnist van de podcast en helpt luisteraars dit jaar met een beslisboom bij het stemmen voor De Grote Vriendelijke 100.

Bas Maliepaard: ‘Vorig jaar dienden ruim 3600 mensen een top 5 bij ons in en dat was veel meer dan het jaar ervoor. De Grote Vriendelijke 100 leeft onder volwassenen die van jeugdliteratuur houden. Dat de ruim 500 kaarten voor de uitslagavond binnen 20 minuten uitverkocht waren, bewijst dat deze favorietenlijst in korte tijd een begrip is geworden.’

Stemmen
Lezers kunnen tot en met 3 november via hebban.nl/stem hun vijf favoriete jeugdboeken insturen, van prentenboek tot young adultroman, vertaald of oorspronkelijk Nederlandstalig.

Jaap Friso: ‘Het is leuk om te zien dat onze verkiezing een voorspellende kracht heeft. Het boek dat dit jaar de Woutertje Pieterse Prijs heeft gewonnen, De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp, was vorig jaar de hoogste nieuwe binnenkomer in de lijst. Ook de Gouden Griffel van dit jaar, Het kleine heelal van Annejan Mieras, kwam toen al De Grote Vriendelijke 100 binnen. Maar naast die nieuwe titels staan er ook altijd veel klassiekers in. Dit jaar zijn we benieuwd of het overlijden van Tonke Dragt en de biografie van Thea Beckman van invloed zullen zijn op de lijst.’

Kick-off aflevering met Katinka Polderman
In de Kick-off podcastaflevering van De Grote Vriendelijke 100 maken Jaap Friso, Bas Maliepaard en Katinka Polderman bekend welke vijf boeken dit jaar hun stem gaan krijgen.

Gerelateerde berichten