In een tijd waarin kinderen minder lezen en digitale vaardigheden cruciaal zijn, hebben Drentse bibliotheken op de innovatiedag ‘Bieb Goes Wild’ nieuwe en creatieve oplossingen gepresenteerd. Deze dag in dierentuin Wildlands bood een inspirerende setting waar bibliotheken samenkwamen om de maatschappelijke uitdagingen van vandaag het hoofd te bieden.
Er werden niet alleen bestaande projecten gepresenteerd, maar ook gloednieuwe plannen gesmeed. Onder het mom: hoe wilder, hoe beter! Duidelijk werd dat er al veel goedlopende projecten zijn in de Drentse bibliotheken. Zo brengt het initiatief ‘Painting Murals, Breaking Down Walls’ van Cultuurklik en Bibliotheek Hoogeveen kansarme Hoogeveners samen via kunst in de openbare ruimte. En in het Stroomlab bij Facet in Emmen laten coaches Drentse jongeren kennismaken met bijvoorbeeld muziekproductie, technisch tekenen en het gebruik van de 3D-printer.
Samenwerking en competitie
De deelnemende bibliotheekmedewerkers deden zo inspiratie op voor het actieve onderdeel van de dag, waar ook een competitief element in zat. In groepen gingen zij aan de slag met ‘maatschappelijke challenges’. Wie komt met het beste idee? Om tot nieuwe ideeën te komen keken deelnemers goed naar de sociale apen, assertieve zeeleeuwen en vele andere bewoners van Wildlands. Als winnaar kwam het initiatief ‘Hoe is het om jou te zijn?’ uit de bus. Het project wil kinderen in de leeftijd van 9 tot 12 jaar door middel van creatieve workshops – denk aan theater, zang en dans – stimuleren zich in te leven in anderen. Zo wordt het onderwijs een inclusievere plek. Bij de eerste plaats hoort een stimuleringsbudget van €5.000,- om het plan verder uit te werken.
De innovatiedag van Drentse bibliotheken werd mogelijk gemaakt vanuit de Drentse Innovatie-agenda (DIA) van de Provincie Drenthe. Deze agenda bestaat uit een meerjarenplan voor het ontwikkelen en organiseren van innovatieve projecten waar de inwoners van Drenthe echt iets aan hebben.
Gerelateerde berichten
Netwerk van Overijsselse Bibliotheken lanceert tv-serie over digitale vaardigheden
(Video onder het bericht) Vanuit het programma Taal Werkt! werd er in de afgelopen vier jaar in de…
Bronzen SponsorRing voor Readification (de Leescoalitie en Ubisoft)
Het Readificationproject van de Leescoalitie, Ubisoft, CPNB en NBD Biblion hebben een bronzen ‘Sponsorring’ gewonnen in de categorie…
De magie van voorlezen bij De Nationale Voorleeswedstrijd
(Video onder bericht) De start van een nieuw schooljaar, betekent ook de start van de nieuwe editie van De Nationale Voorleeswedstrijd. Stichting Lezen organiseert deze leesbevorderingscampagne voor de groepen 7 en 8 van de basisschool dit jaar voor de 32e keer en werkt daarbij samen met de Bibliotheken. Het doel van de campagne: bovenbouwleerlingen enthousiast maken voor (voor)lezen en hen in aanraking laten komen met jeugdliteratuur. Uit onderzoek blijkt dat kinderen vanaf groep 6 minder gemotiveerd raken om te lezen. Sommige experts denken dat dit komt doordat de nadruk bij het lezen steeds meer komt te liggen op lezen om te leren, in plaats van lezen voor je plezier. Maar ook andere factoren kunnen een rol spelen; leerlingen ontwikkelen een voorkeur voor andere media, zoals computergames, internet en sociale media. Verder heeft niet elke bovenbouwleerling het vloeiend lezen al helemaal onder de knie, waardoor tekstbegrip en leesplezier onder druk komen te staan. Uit de internationale meting PIRLS2023 blijkt dat Nederlandse tienjarigen ten opzichte van hun leeftijdsgenoten in andere landen en ten opzichte van voorgaande jaren slechter zijn gaan presteren op leesvaardigheid. Nederland bungelt inmiddels ook qua leesmotivatie onderaan de ranglijst. Voorlezen stimuleren in verschillende…
Probiblio lanceert nieuwe module personeel van e-learning Diversiteit & Inclusie
Probiblio heeft een nieuwe e-learning gelanceerd. De nieuwe module ‘Personeel’ in de e-learning Diversiteit en Inclusie gaat hierop…