Interessante bijeenkomsten in de KB: Dwarse denkers, cyberexpert Marietje Schaake en inspiratiemiddag over AI en community’s

In de KB zijn in de periode november/ december een aantal interessante bijeenkomsten gepland.

Dwarse Denkers Festival (17 november)
Radicale pacifisten, controversiële auteurs, rechtvaardigheidsactivisten en luizen in de pels; dwarsdenkers komen in alle soorten en maten. Om verschillende (historische en moderne) tegendraadse stemmen te belichten, organiseert de KB nationale bibliotheek op 17 november het Dwarsdenkersfestival. Dit omdat de KB het voeren van open discussies graag aanmoedigt, om zo bij te dragen aan de vrijheid van meningsvorming. 
De KB heeft als nationale bibliotheek de grootste collectie tegengeluiden van Nederland, waar uit blijkt dat dwarsdenken van alle tijden is. Tijdens het Dwarsdenkersfestival geven verschillende KB-collectiespecialisten lezingen en presentaties. Zo wordt de antikoloniale schrijver Anton de Kom besproken tijdens de lezing Communist of Dwarsdenker en wordt Kick Out Zwarte Piet-oprichter Jerry Afriyie geïnterviewd door podcastmaker Winston Brandon. Ook worden verschillende Dwarse boeken door de geschiedenis besproken.       

Er zijn verschillende hedendaagse dwarsdenkers aanwezig op het festival. Tijdens de paneldiscussie Dwarsdenken: waarom zou je bespreken auteurs Edward van de VendelDean Bowen en Mariken Heitman waarom zij zich als schrijvers blijven uitspreken, ondanks de soms hevige reacties die hun publicaties oproepen. WOMEN Inc.-oprichter Jannet Vaessen deelt haar unieke perspectief op emancipatie en gezondheid en viroloog Marion Koopmans blikt terug op hoe ze zich – dwars door alle weerstand heen – bleef inzetten voor begrijpelijke toelichting bij een ingewikkeld onderwerp. Naast lezingen, interviews en presentaties, zijn er ook verschillende activiteiten om aan deel te nemen. Zo kun je aan de tafel van PEN Nederland buitenlandse auteurs in gevangenschap een hart onder de riem-kaart schrijven, en kun je in de Zeefdruk-workshopje eigen tas van een (politiek) modestatement voorzien.    

Het Dwarsdenkersfestival vindt plaats in de KB nationale bibliotheek in Den Haag op zondag 17 november van 10:00 uur tot 17:00 uur. Kijk voor het complete programma op: Dwarsdenkersfestival | KB, de nationale bibliotheek.

On the spot: Marietje Schaake (28 november)

Op 28 november plaatst de KB cyberexpert Marietje Schaake On the spot. Ga met haar in gesprek over haar nieuwe boek en haar drijfveren om onze online democratie en vrijheid te beschermen. Marietje Schaake (1978) is een Nederlandse politica, diplomaat en expert op het gebied van technologie, mensenrechten en internationale betrekkingen. Ze staat bekend om haar scherpe analyses en krachtige pleidooien voor democratische waarden in een steeds meer gedigitaliseerde wereld.
Schaake schrijft over technologie en politiek in haar column voor Financial Times en schreef onlangs het boek De tech coup. In De tech coup deelt zij op basis van haar eigen ervaringen in het Europarlement hoe grote en kleine technologiebedrijven de wereld regeren. De huidige situatie vereist nieuwe oplossingen, vooral omdat doorbraken in kunstmatige intelligentie de machtsconcentratie van een handvol technische elites verder intensiveren.
Kaarten zijn verkrijgbaar via de webwinkel.

Inspiratiemiddag over AI en community’s (10 december)
Kom op dinsdag 10 december naar de LocHal voor een inspiratiemiddag over AI en community’s. Mis deze niet: het is een unieke kans om in een van de mooiste bibliotheken ter wereld kennis te nemen van actuele zaken die ons werk raken en die ons inspireren.

De inspiratiemiddag wordt georganiseerd door FOBID en IFLA . Centraal staan 2 belangrijke trends uit het IFLA-trendrapport : AI / kunstmatige intelligentie en community’s. Dit trendrapport werd eind september gepresenteerd op de Information Futures Summit in Brisbane. Heb je die bijeenkomst gemist? Dan praten IFLA President Vicki McDonald en leden van de IFLA Governing Board je deze middag bij en krijg je de highlights alsnog gepresenteerd. 

Programma

Het voorlopige programma voor deze inspiratiemiddag ziet er als volgt uit:

  • 13.30 uur: Inloop
  • 14.00 uur: Welkom en introductie Erik Boekesteijn
  • 14.05 uur: Vicki McDonald, President IFLA, terugblik Brisbane – Trendrapport 2024
  • 14.35 uur: Alessandro Bozzon, Head Of Department Sustainable Design Engineering, Professor of Human-Centered Artificial Intelligence at Delft University of Technology
  • 15.00 uur: 3 AI-pitches
  • 15.30 uur: Intermezzo 
  • 15.50 uur: Community Building Cultura & Zo, Petra Togni, CEO
  • 16.20 uur: 3 Community Librarian-pitches
  • 16.45 uur: Vicki McDonald, afsluiting en uitnodiging WLIC 2025 Asana
  • 17.00 uur: Borrel

De voertaal is Engels.

Aanmelden
Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via dit formulier. Heb je ondertussen vragen? Neem dan contact op met Erik Boekesteijn: erik.boekesteijn@kb.nl

Gerelateerde berichten
Lees meer

Gastblog: leescrisis?

Tekst: Ronald Capelle (Programmamanager Digitalisering bij Bibliotheek Aanzet). Deze blog verscheen eerder op LinkedIN en op Quapelle, de blogpagina van Ronald…