Bulkboek Online: De gratis digitale schoolbibliotheek

Tekst: Theo Knippenberg, uitgever van bulkboek sinds 1969.
Columnisten / bloggers schrijven op persoonlijke titel en weerspiegelen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van de redactie.

Om mijn 75e verjaardag te vieren (ja dankjewel) lanceer ik een nieuwe literaire reeks.

Ruim een halve eeuw geleden (in 1969 alweer) begon ik de Bulkboeken, ‘romans in krantenvorm’, waarmee veel generaties scholieren literair zijn opgegroeid. Jarenlang brachten eigen vrachtwagens de bulkboeken naar de scholen. Circa twintigduizend bomen heeft dat gekost. Aan papier, nog los van de uitlaatgassen.

Nu breng ik de ‘Bulkboek Post’, met korte romans, novellen en verhalenbundels die uitsluitend gedistribueerd worden via email. Ik selecteer daarvoor de mooiste vergeten, verzwegen of verdwenen meesterwerken uit de wereldliteratuur, en geef die een nieuw lezerspubliek. Want deze boeken willen nog steeds gelezen worden. En dat kunnen ze op elk mobieltje, tablet, laptop of desktop, zonder apps of toeters of bellen. Gewoon offline, als je beltegoed op of je bereik foetsie is. Onder deze column is De lange vallei van succesauteur en Nobelprijswinnaar John Steinbeck te downloaden. Deze bundel, die Steinbeck zelf tot zijn beste werk rekende, is niet eerder in het Nederlands verschenen. Ook hieronder te downloaden: De vrede van de dieren van Colette; haar prachtige dierenverhalenbundel la Paix chez les bêtes. “Want alleen de dieren – zowel de huisdieren als de dieren in het wild – hebben het recht de oorlog te negeren”.

De Bulkboek Post kost, net als de Bulkboeken een halve eeuw geleden, slechts een habbekrats.
12 Boeken voor een tientje kreeg je als scholier in 1969.
12 Boeken voor een tientje krijg je als volwassen lezer in 2022.
En dat tientje nu is een donatie aan de Stichting Bulkboek Post, waarmee ik tientallen Nederlandstalige klassiekers gratis online zet voor het literatuuronderwijs. Je vindt ze op https://bulkboek.online/

PS: Waarom ik dat doe?
Heb ik op mijn 75e iets beters te doen dan? We vinden toch allemaal dat we dat jonge grut aan het lezen moeten krijgen en houden. En dat je als scholier op z’n minst geroken moet hebben aan ons literair erfgoed? Daarom Bulkboek.Online. En voor jou, als volwassen lezer, worden de kanjers uit de wereldliteratuur steeds onbereikbaarder sinds steeds meer bezielde uitgevers plaats moeten maken voor managers, recensenten voor influencers, en kwaliteit voor de waan van de dag. Daarom de Bulkboek Post!

Gerelateerde berichten