Aanmelden Poëzieweek nog tot 15 november

Op donderdag 28 januari 2021 start de Poëzieweek in Vlaanderen en Nederland met de Gedichtendag. De week, die dit keer als thema heeft ‘Samen’, duurt tot en met woensdag 3 februari. Boekhandels, scholen en bibliotheken zijn dan dé plekken waar extra aandacht is voor poëzie. Bibliotheken die iets willen organiseren in het kader van de Poëzieweek kunnen activiteiten aanmelden en nog tot 15 november promotiemateriaal bestellen.

De Poëzieweek bestaat sinds 2013 (toen de in 2000 in het leven geroepen Gedichtendag werd uitgebreid tot een hele week) en is het grootste initiatief voor poëzie in de Lage Landen. Met een bundeling van grote en klein poëzie-activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie. 

Tijdens de week organiseren naast literaire organisaties, scholen, en boekhandels ook veel bibliotheken activiteiten die in het teken staan van poëzie. Bibliotheken organiseren onder andere schrijfworkshops, poëziewedstrijden, gedichtenleesclubs of bijeenkomsten met dichters, al dan niet in samenwerking met een lokale boekhandel. Dat kan zowel in de bibliotheek (als dat tegen die tijd weer mogelijk is) als online. Te denken valt ook aan straatpoëzie, voorlezen van gedichten door bekende mensen, Insta-poëzie of het gebruik van etalages. Bibliotheken kunnen ook een beroep doen op de Schrijverscentrale voor advies of om een dichter te boeken.

De bibliotheken kunnen ook dit jaar promotiemateriaal bestellen voor de Poëzieweek, dat bestaat uit een kaartenset, een set Poëzieweek-affiches en een set posters van de Gouden Poëziesterren 2020. Het bestellen van het campagnemateriaal kan nog tot 15 november via deze link.

Het thema van de editie van 2021 is ‘samen’. De organisatoren schrijven daar onder andere over: ‘We leven in tijden van grote verschillen, het eigen gelijk, de een tegen de ander. Tegelijk is er ook samenhorigheid en zijn er verbindende initiatieven van onder uit, wereldwijd. Digitaal of op straat, stil of luidkeels, rond grote thema’s of kleinere, lokale projecten. En dat willen we in de kijker zetten met het thema “samen”.’

Het Poëziegeschenk is voor deze editie geschreven door de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi. De bundel is tijdens de Poëzieweek verkrijgbaar in de boekwinkel bij aankoop van €12,50 aan poëzie.

Anders dan vorige jaren is de CPNB niet meer de trekker van de campagne. De Poëzieweek 2021 is een samenwerking van verschillende Nederlandse en Vlaamse organisaties, waaronder Poëziecentrum (Gent), Poëzieclub/Awater, Iedereen Leest, Stichting Lezen, Poetry International, De Schrijverscentrale, Literatuur Vlaanderen, Nederlands Letterenfonds, CPNB, Koninklijke Bibliotheek Nederland, Dichter des Vaderlands Nederland, Taalunie.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten