Annet Schaap met Lampje op 1 in De Grote Vriendelijke 100

Lampje van Annet Schaap is gekozen tot favoriete kinderboek aller tijden in een verkiezing van De Grote Vriendelijke Podcast en lezerscommunity Hebban. Het boek voert ‘De Grote Vriendelijke 100’ aan, vlak voor De brief voor de koning van Tonke Dragt en Kruistocht in spijkerbroek van Thea Beckman. De lijst is samengesteld door bijna 2500 lezers die hun favoriete top 5 aller tijden instuurden.

Lampje van Annet Schaap verscheen in 2017 en won vrijwel alle belangrijke kinderboekenprijzen: de Nienke van Hichtum-prijs, de Woutertje Pieterse Prijs, de Gouden Griffel en de Vlaamse Boekenleeuw. Het boek is in meer dan 20 talen vertaald en werd als eerste vertaalde jeugdboek ooit genomineerd voor de Carnegie Medal, de Britse Gouden Griffel. Volgend jaar zendt de VPRO een vierdelige serie naar het boek uit. Annet Schaap reageert enthousiast op de eerste plek voor Lampje. ‘Ik vond het al heel eervol dat Lampje in die prachtige rij, tussen zo veel van mijn lievelingsboeken mag staan. Dat het dan op nummer 1 komt is een beetje onthutsend. Maar ben ik blij? Natuurlijk ben ik blij! Leve de GVP!’

Voor de Grote Vriendelijke top 100 stuurden lezers massaal hun top 5 in van kinder- en jeugdboeken, waaraan zij de warmste herinneringen bewaren, die belangrijk zijn geweest voor hun leesleven of recentelijk ontdekt werden en tot favoriet bestempeld. Opvallend is dat de lijst bijna net zoveel recente boeken als klassiekers bevat. 42 van de 100 titels komen uit deze eeuw. Gozert van Pieter Koolwijk, dat dit jaar de Gouden Griffel won, staat op plek 11.

Roald Dahl komt met zes titels het vaakst voor in de lijst, daarna volgen Annie M.G. Schmidt, Thea Beckman en Tonke Dragt met ieder vijf. De Nederlandse auteur Anna Woltz staat met vier boeken in de lijst. Van de 100 boeken in de lijst zijn er 57 geschreven door een vrouw en 43 door een man. De top 10 is bijna helemaal voor vrouwelijke auteurs, op twee boeken na.

De makers van de Grote Vriendelijke Podcast zijn tevreden over de verkiezing: ‘Het was een feest om op sociale media te zien hoe serieus mensen met ons verzoek omgingen. Lezers discussieerden met elkaar over welke boeken er niet op de lijst zouden mogen ontbreken en schreven hele verantwoordingen bij hun eigen top 5. Dat was precies ons doel met deze verkiezing: het gesprek rond jeugdliteratuur aanjagen! De uiteindelijk top 100 is in onze ogen ook geen lijst met ‘beste boeken ooit’, maar een inspirerende peiling onder volwassen kinderboekenlezers van nu,’ aldus Bas Maliepaard en Jaap Friso. Sander Verheijen, hoofdredacteur van Hebban vult aan: ‘De Grote Vriendelijke 100 heeft alles in zich om net als onze Hebban 1000 een jaarlijkse traditie te worden. Het resultaat van de verkiezing is een prachtige, inspirerende, maar vooral ook diverse lijst met kinderboeken. Een heel fijn startpunt voor jong en oud om de kinderboekenwereld te ontdekken.’

De Grote Vriendelijke 100 Top 10

  1. Lampje – Annet Schaap
  2. De brief voor de koning – Tonke Dragt
  3. Kruistocht in spijkerbroek – Thea Beckman
  4. Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt
  5. Koning van Katoren – Jan Terlouw
  6. De gebroeders Leeuwenhart – Astrid Lindgren
  7. Harry Potter en de Steen der Wijzen – J.K. Rowling
  8. Hier is de boze heks – Hanna Kraan
  9. Matilda – Roald Dahl
  10. Ronja de roversdochter – Astrid Lindgren

De rest van de titels is HIER te vinden.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten