“Beertje het is bedtijd!” wint The Indie Awards leukste kinderboek 2020

Lindsay van Ooijen The Indie Awards Winnaar leukste kinderboek 2020

Auteur Lindsay van Ooijen heeft de publieksprijs gewonnen van The Indie Awards. Haar boek
Beertje het is bedtijd! is verkozen tot het leukste kinderboek van 2020. The Indie Awards is de
Nederlandse literatuurprijs voor auteurs die in eigen beheer hun boek uitgeven. Het is een
initiatief van Simone Lucchesi en Sanne Hillemans om het werk van onafhankelijke auteurs de erkenning te geven die zij verdienen.

Lindsay van Ooijen is zelf moeder van twee jonge kinderen en leest hen al van jongs af aan voor. Door het vele voorlezen viel het haar op dat haar kinderen de boeken met interactie het leukste vonden, maar dat het aanbod hierin beperkt is. Zo ontstond het idee om een eigen interactief kinderboek te maken. “Mijn kinderen zaten tijdens het voorlezen meestal stil te luisteren of waren snel afgeleid. Ik vond het daarom belangrijk om het met mijn eigen kinderboek anders aan te pakken en kinderen echt actief te betrekken bij het verhaal. Ik heb geen ervaring met het schrijven van boeken, dus ik zag eerst veel beren op de weg. Toch besloot ik om actie te ondernemen en alles uit te zoeken over het zelf schrijven en uitgeven van een boek. Ik ben ontzettend dankbaar en trots dat ik met mijn eerste boek een Indie Award heb gewonnen!” aldus Van Oojien.

Interactief voorlezen
Wat interactief voorlezen met haar boek betekent legt Lindsay uit aan de hand van enkele voorbeelden. “Beertje het is bedtijd! gaat over Beertje die naar bed gaat en hierbij hulp kan gebruiken. Zo vraagt het Beertje naar je naam, geef je hem een high-five, poets je zijn tanden en maak je hier geluiden bij, zoek je zijn pyjama, doe je de gordijnen dicht, zing je een liedje en nog veel meer! Daarnaast word ook de omgeving van de lezer bij het verhaal betrokken, wat het nog leuker en interactiever maakt.” De verschillende interacties, in de vorm van korte opdrachten, stimuleren volgens Lindsay de fantasie en creativiteit van kinderen. “Door de interacties blijft de aandacht van de kinderen langer bij het verhaal. Na het een aantal keren samen te hebben gelezen, treedt de kracht van herhaling in werking. Kinderen kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren en hier beter op reageren. Hierdoor maken ze uitgebreid kennis met het verhaal en kunnen ze het boek ook zelf (voor)lezen aan de hand van de afbeeldingen.”

Bibliografische gegevens
Titel: Beertje het is bedtijd!
ISBN: 978-90-9033484-4
NUR: 271
Auteur: Lindsay van Ooijen
Illustrator: Sanne Miltenburg
Uitgeverij: Twinkelins

Geef een reactie
Gerelateerde berichten