Bibliotheek Bollenstreek en Bibliotheek Rivierenland winnaars Probiblio’s vijfde Etalagewedstrijd

Het thema van Probiblio’s vijfde Etalagewedstrijd was dit keer: ‘Zomerse avonturen!’ (Foto: Brooklyn Morgan / Unsplash)

Tekst: Julia van Haaster, marketingadviseur bij Probiblio


Tijdens de zomer en met lekker weer gaan mensen massaal op pad. Extra belangrijk dus om als bibliotheek goed zichtbaar te zijn voor het publiek. Probiblio daagde bibliotheken uit om met een frisse blik naar hun ramen te kijken als potentiële creatieve en interactieve etalages voor hun programmering en collecties. Dit keer was het thema: Zomerse Avonturen. Winnaars van deze vijfde editie zijn Bibliotheek Bollenstreek (vestiging Noordwijkerhout) en Bibliotheek Rivierenland (vestiging Kerkdriel).

In deze etalagewedstrijd richtten we ons op de doelgroep 0-12 jaar. Je hoeft maar even om je heen te kijken om te ontdekken wat je allemaal met het thema ‘Zomerse avonturen’ kunt. En daarbij ook relevant: de zomerse etalage sluit mooi aan bij de landelijke campagne voor volwassenen rondom Zomerlezen. Die roept op om met het hele gezin naar de bibliotheek te komen, want vakantie begint met boeken! Om bibliotheken nog beter op weg te helpen, ontwikkelde Tim Krauter (art director bij boekhandel Scheltema) tijdloze kant-en-klare promotiematerialen voor de etalagewedstrijd Zomerse Avonturen. Deze materialen (waaronder plafondhangers, raam- en vloerstickers en posters) kunnen zo de etalage en/of bibliotheek in en wekken direct een zomers gevoel op.

Foto’s: Toepassing van de promotiematerialen in Bibliotheek Meerssen (links) en Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen (rechts).

De winnaars in het zonnetje gezet
Winnaar van Noord- en Zuid-Holland is dit keer Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Noordwijkerhout. Met deze vestiging deden zij voor het eerst mee. De jury geeft aan: ‘Een blikvanger die zowel vanuit de binnen- als buitenkant van de bibliotheek zichtbaar is. Met weinig middelen hebben ze een mooie etalage neergezet. Leuk dat er ook gebruik is gemaakt van de promotiematerialen. Tip voor de volgende keer is om ook de onderste raampjes mee te nemen en als je de poster groter afdrukt is deze veel beter zichtbaar’.

Bibliotheekvestiging Noordwijkerhout geeft aan: ‘Het idee voor de etalage ontstond tijdens het aankleden van onze vestiging voor Zomerlezen en ook Vakantielezen. We waren al een paar weken bezig om onze presentatiemeubels een zomerse sfeer te geven. Zo hebben we de meubels aangekleed met een strandlaken, strandballen, zonnebrillen, hoedjes en een strandstoel met daaromheen wat leestips. Zodra je onze bibliotheek binnenstapt, komt de zomer je tegemoet. Hoe leuk als je dit ook vanuit buiten kunt meemaken? Peter van Gijlswijk – de partner van een collega – schildert als hobby en heeft in het verleden weleens onze etalage geschilderd in een bepaald thema. Peter zag het wel zitten om onze etalage om te toveren tot een waar zomerparadijs. We zaten direct op één lijn over de uitvoering: een strand met woeste blauwe golven, een vrolijke parasol en strandstoel, en een kind dat avonturen beleeft op het water. De etalage past nu onwijs goed bij onze zomerse vestiging, maar ook bij de leestips van de schoolgroepen die meededen aan Vakantielezen. Die staan namelijk direct onder de etalage in onze bibliotheek. 

De schildering heeft ons nog meer inspiratie gegeven voor volgende campagnes en momenten. Zo denk ik dat we de etalage op deze manier ook mooi kunnen gebruiken rond de Kinderboekenweek, om op die manier onze bezoekers naar binnen te laten komen en Kinderboekenweek met ons samen te vieren. Onwijze dank aan Peter van Gijlswijk die dit mede mogelijk heeft gemaakt’.

Foto’s: Etalage Bibliotheek Bollenstreek, vestiging Noordwijkerhout.

De andere winnaar is Bibliotheek Rivierenland, vestiging Kerkdriel. Een trouwe deelnemer van de etalagewedstrijd. Jury: ‘Wat heeft deze bibliotheek weer een mooie interactieve etalage gemaakt, waarin je van alles kunt zien en ontdekken op verschillende hoogtes. Goede uitwerking van het thema met de onderzeeër en onderwaterthema uit de Disney film Luca. Tip voor de volgende keer is om één focuspunt te kiezen, want het is nu wel erg veel waar je aandacht naar wordt getrokken. Ook zien we maar een paar boeken op de boekenplanken, nog leuker geweest als deze goed gevuld waren’.

Bibliotheekvestiging Kerkdriel geeft trots aan: ‘Vrijwilligers Hester Nijhof en Mariėl van Tetrode zorgen er voor dat de etalages van de bibliotheek in Kerkdriel regelmatig worden vernieuwd. Het start met een brainstorm: wat staat op de activiteitenagenda van de bibliotheek voor de komende periode, welk thema, of product lichten we uit? Voor welke doelgroep? Wat is de boodschap?  Daarna wordt een grove schets gemaakt en geïnventariseerd welke materialen we nodig hebben. Bij de etalagewedstrijd ‘zomerse avonturen’ vonden we het beeld van een kind dat met opgetrokken knieën een duik in het water maakt een mooi beeld.

Volgende stap is een werkverdeling voor het verwerven van materialen die passen in de sfeer die we willen neerzetten. Mariël maakt enkele decorstukken en vaak ook een raamposter. Dit biedt veel flexibiliteit om de sfeer neer te zetten die we willen.  Mariël heeft zich laten inspireren door de Disney/Pixar film Luca, waar het thema van de etalage naadloos bij aansluit. Zo verbinden we helden en verhalen die de kinderen al kennen, aan boeken en de bibliotheek. Voor de uitwerking van de aansluiting op de campagne Zomerlezen, hebben we de communicatietoolkit van de campagne bekeken. Op basis daarvan hebben we het beeld van een onderzeeboot toegevoegd met het onderschrift: In welk boek duik jij deze zomer?


De etalage is een visitekaartje van de bibliotheek en draagt bij aan belevenis en fun van een bezoek aan de bibliotheek. We willen verrassen en het liefst een glimlach toveren op het gezicht van bezoekers. Onze collega’s laten ons weten hoe bezoekers reageren op de etalages. We werken sinds voorjáar van 2021 samen aan de etalage. We spelen zo veel mogelijk in op de programmering en  collectie van de bibliotheek. Uitdaging is te blijven verrassen en te vernieuwen, zodat de etalage steeds opnieuw de aandacht trekt’.

Foto’s: Etalage Bibliotheek Rivierenland, vestiging Kerkdriel.

Tips voor jouw etalage en displays
Kan jouw bibliotheek wel wat tips en tricks voor de etalage, displays of inrichting gebruiken? Tim Krauter organiseert speciaal voor bibliotheken ook privé-etaleersessies op aanvraag. Tim: ‘Tijdens mijn workshop laat ik zien hoe kleine veranderingen grote impact kunnen hebben op de beleving van de bezoeker. We lopen samen met je team (max 4 personen) door de bibliotheek om knelpunten onder de aandacht te brengen en gericht met oplossingen te komen. Door mijn frisse en nuchtere kijk kom ik snel tot nieuwe inzichten en help ik jullie om de oplossingen ook na mijn vertrek voort te zetten. Uiteraard stem ik samen met de bibliotheek af waar de focus ligt en is het echt een sessie op maat.’ Wil jij dit ook? Een workshop duurt ongeveer 2 uur en Tim vraagt hiervoor 85 euro per uur (exclusief voorbereiding, reistijd- en kosten). Aanmelden kan bij Karen Bertrams via kbertrams@probiblio.nl.   

Gerelateerde berichten