Bibliotheek Gelderland Zuid lanceert ‘Nijmeegse Crisisraad’

Bibliotheek Gelderland Zuid en stadsdichter Wout Waanders hebben samen de ‘Nijmeegse Crisisraad’ gelanceerd. Via dit initiatief bieden Nijmegenaren die al eerder moeilijke periodes hebben meegemaakt, advies aan stadsgenoten, vanuit de gedachte ‘Wat valt er te leren van mensen die al eerder een crisis hebben doorstaan?

In een persbericht stellen de initiatiefnemers over de Nijmeegse Crisisraad: ‘In verwarrende tijden is het fijn om te luisteren naar mensen die al eerder moeilijke periodes hebben meegemaakt. Mensen met levenservaring. Mensen die iemand gerust kunnen stellen. Maar in deze coronacrisis is het lastig om bij elkaar langs te gaan voor advies. Daarom is er nu deze site. (…) Momenteel zijn er veel mooie acties om geïsoleerde senioren te laten weten dat er aan hen wordt gedacht. Maar senioren hebben vaak zelf ook een belangrijke boodschap. Juist zij beschikken in deze tijd vaak over goede raad en geruststellende woorden. Dat geldt ook voor mensen van andere leeftijden die al voor hetere vuren hebben gestaan. De Nijmeegse Crisisraad vraagt daarom Nijmegenaren om een “hert onder de riem” in deze onzekere tijd. Wat zijn uw ervaringen met eerdere crisissen? Waaruit put u moed? En wat kunt u andere stadsbewoners aanraden?’

Stadsdichter Willem Claassen: ‘Er zijn veel mooie acties om geïsoleerde ouderen te laten weten dat er aan hen gedacht wordt. Maar ouderen hebben zelf ook iets te bieden. Ze hebben veel meegemaakt: de oorlog of andere crisissituaties. Juist zij beschikken over goede inzichten want ze hebben ervaring met het doorstaan van moeilijke tijden. (…) We hopen op veel mooie en persoonlijke verhalen. Met de crisisraad willen we oud en jong bij elkaar brengen. Bovendien leggen we vast hoe deze periode in Nijmegen wordt beleefd.’

Bezoekers van de website kunnen zoeken op leeftijd van de stadsgenoten die advies hebben en op de aard van de bijdrage (‘wijze raad’, ‘lees-/kijk- of luistertip’ en ‘Ik houd moed door…’).

Iedereen met advies kan op de website www.nijmeegsecrisisraad.nl een speciaal formulier invullen. Papieren varianten worden verspreid over Nijmeegse zorgcentra. Zorgcentra die daarvoor interesse hebben, kunnen zich melden via de website. Alle binnengekomen tips zijn na te lezen op de website. Tipgevers blijven indien gewenst anoniem. Een selectie verschijnt op de site van De Gelderlander.

De actie is een initiatief van stadsdichter Wout Waanders en Bibliotheek Gelderland Zuid, en wordt ondersteund door striptekenaar Jelko Arts en webdeveloper Sebastiaan Andeweg. 

Geef een reactie
Gerelateerde berichten