Bibliotheek Hoofddorp krijgt ‘Slimotheek’

Op donderdag 8 oktober is in de centrale bibliotheek in Hoofddorp de eerste ‘Slimotheek’ van Nederland geopend. De Slimotheek is een uitleenpunt voor slimme thuistechnologie, gericht op ouderen, hun mantelzorgers en professionals in zorg en welzijn.

Bij de Slimotheek kan men slimme e-healthproducten en thuistechnologie lenen en uitproberen. Te denken valt aan een robotstofzuiger, een kalenderklok, een slimme deurbel, een eenvoudige mobiele telefoon, een eenvoudige tablet met beeldbellen, of een makkelijke afstandsbediening. De Slimotheek is bedoeld voor ouderen, hun mantelzorgers en professionals in zorg en welzijn. Gedachte achter het initiatief is dat de acceptatie van technologie door ouderen wordt versneld als ze het zelf uit kunnen proberen, met goede begeleiding. Geïnteresseerden kunnen hulp en uitleg krijgen bij het maken van een keuze uit de in een vitrinekast in de bibliotheek uitgestalde producten. Tweemaal per week zijn er specialisten (wijkverpleegkundigen) aanwezig in de bibliotheek die mensen verder kunnen helpen met informatie en advies, zo meldt Bibliotheek Haarlemmermeer, waartoe de vestiging in Hoofddorp behoort. De meeste producten zijn gratis te lenen voor een vooraf afgesproken periode. Na de gratis uitleenperiode kunnen mensen de producten aanschaffen of terugbrengen naar de Slimotheek

Verantwoordelijk wethouder Mieke Booij zegt over het initiatief: ‘Ik ben heel blij dat oudere mensen met begeleiding de moderne apparaten kunnen uitproberen en als het bevalt kunnen aanschaffen. Vooral de service erbij is ontzettend belangrijk. We willen ouderen zo lang mogelijk in hun eigen fijne huis laten wonen. In deze coronatijd zijn we meer thuis, dan is het meegenomen als je het jezelf makkelijk en comfortabel kunt maken. Daar kan de Slimotheek bij helpen.’

Overigens claimt men ook in Groningen als eerste in Nederland de Slimotheek omarmd te hebben, doch hier opent deze pas op 2 november, in de Vondelflat. Ook Zaandam en Edam/Volendam volgen binnenkort.

De Slimotheek is een initiatief van GeneratieThuis, een sociale onderneming die instrumenten ontwikkelt waarmee gemeenten, wooncorporaties en zorgorganisaties ouderen kunnen ondersteunen, en is gerealiseerd in samenwerking met gemeente Haarlemmermeer, Medipoint en Meer voor Elkaar.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten