Bibliotheek Idea Zeist organiseert lezing over Herman De Coninck (30-9)

Herman De Coninck

Op donderdagmiddag 30 september is Ko van den Bovenkamp te gast in de bibliotheek van Zeist. Hij vertelt over schrijver Herman De Coninck. Herman De Coninck (1944-1997) was lange tijd de meest geliefde dichter van Vlaanderen. Hij staat bekend als de man die zijn volk poëzie leerde lezen. Hij herwaardeerde de gewone taal en dus ook het gewone leven. Onderwerp in zijn werk is de alledaagse, waarneembare werkelijkheid. Voor zover er sprake is van romantiek is dat romantiek met beide voeten op de grond.

De Coninck wordt wel gezien als de vader van het neo-realisme van de Zestigers, een stroming in de poëzie die gezien kan worden als reactie op de Experimentelen. Vanaf zijn debuut De Lenige Liefde uit 1969 werden zijn gedichten veel gelezen; de eenvoudige, verstaanbare, emotionele maar nooit banale poëzie sprak veel mensen aan. Zijn poëzie valt te vergelijken met die van Rutger Kopland, met wie hij bevriend was en met wie hij een ironische houding tegenover de gebreken van de schepping gemeen heeft.

Ko van den Bovenkamp vertelt u in beeld, geluid en woord over deze boeiende en prominente figuur. Deze lezing wordt georganiseerd door de leden van de Poëzie afdeling van Algemene Seniorenvereniging Zeist, Literair Zeist en Bibliotheek Idea Zeist.

Locatie: Bibliotheek Idea, Markt 1, Zeist. Datum en tijdstip: donderdagmiddag 30 september 15:00 – 17:00 uur Kosten: € 5,00 voor niet-leden, € 4,00 voor leden van Bibliotheek Idea of de ASZ Kaartverkoop: online via www.ideacultuur.nl/bibliotheek, bij vestigingen van bibliotheek Idea en bij de entree van de zaal (indien voorradig). Betalen in de bibliotheek en bij de entree van de zaal kan uitsluitend per pin.

Geef een reactie
Gerelateerde berichten