Bibliotheek Rotterdam introduceert gastcollectioneurs

Foto: Guerrilla Gardener Jenny van Gestel, fotocredit: William Hoogteyling.

Bibliotheek Rotterdam vindt het belangrijk dat inwoners meedenken over de collectie en introduceert ‘De keuze van gastcollectioneurs’. Hierbij kruipen Rotterdammers tijdelijk in de huid van de bibliothecaris en delen hun tips, ideeën of inspiratiebronnen voor de collectie van de bibliotheek.

Bibliotheek Rotterdam is er voor alle Rotterdammers en vindt het belangrijk dat zij kunnen meedenken over de boeken in hun bibliotheek, stelt Barbara van den Bos, manager en missielijnregisseur Collectie & Kennisdeling. ‘Rotterdammers konden al aanschaftips met ons delen, maar we willen inwoners graag meer betrekken bij de collectie en door nieuwe invalshoeken worden verrast.’ Met ‘De keuze van’ geven gastcollectioneurs tips waarmee de collectie kan worden aangevuld. Zij delen hun ideeën voor de collectie, hebben veel kennis of expertise op een bepaald gebied, of zijn op hun vakgebied een voorbeeld voor anderen. Als gastcollectioneur geven ze bijvoorbeeld tips voor boeken over een bepaald thema, maar ook boeken, films, gedichten of kunstwerken die inspirerend of belangrijk waren in hun leven en die dat voor anderen wellicht ook kunnen zijn.

Groene boeken
De aftrap is voor Guerrilla Gardener Jenny. Cerian ‘Jenny’ van Gestel is aanjager bij Guerrilla Gardeners, bioloog en expert in duurzaamheid. Voor de expo ‘Rotterdam wordt groen!’ vroeg de bibliotheek haar de collectie aan te vullen met boeken over tuinieren, duurzaam leven, vergroening en klimaatverandering. Als gastcollectioneur schreef zij over haar tips in een blog.

Alle Rotterdammers zijn welkom om tips te delen en mee te denken over de collectie, zegt Van den Bos. Met een formulier voor aanschaftips kunnen zij een boek doorgeven dat ze missen in de bibliotheek. Wie veel kennis over een bepaald onderwerp of genre heeft en graag als gastcollectioneur tips wil delen voor de collectie, kan een mail sturen naar dekeuzevan@bibliotheek.rotterdam.nl. De bibliothecaris bekijkt dan of de tips passen in de collectie van Bibliotheek Rotterdam.

Gerelateerde berichten