Bibliotheekwerk gemeente Waterland terug naar het netwerk Openbare bibliotheken + NL plein Bibliotheek Waterland gecertificeerd

Op de foto het “Ken je bieb” spel met een plattegrond van het werkgebied van de Bibliotheek Waterland

Met ingang van 1 januari 2023 neemt de Bibliotheek Waterland de verzorging van het bibliotheekwerk in de gemeente Waterland weer op zich. De vier vestigingen in de kernen Broek in Waterland, Monnickendam, Ilpendam en Marken blijven open.

Sinds 1 januari 2014 maakten de bibliotheekvestigingen in deze gemeente geen deel meer uit van het netwerk van Openbare bibliotheken en werden geëxploiteerd door de commerciële partij Karmac. Via een openbare aanbesteding heeft Bibliotheek Waterland voor een periode van 4 jaar het basis bibliotheekwerk in de gemeente Waterland toegekend gekregen. Op 20 mei j.l. is hiervoor de overeenkomst getekend. Daarnaast is er met de gemeente Waterland overeenstemming bereikt om andere verantwoordelijkheden, als de educatieve- en maatschappelijke bibliotheek te regelen via aparte afspraken.

Nog meer mooi nieuws voor de Bibliotheek Waterland
Op 1 juni 2022 heeft de bibliotheek een officieel kwaliteitscertificaat ontvangen voor haar taal- en activiteiten aanbod. Dit certificaat is uitgereikt door de certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT). Hiermee voldoet de organisatie aan belangrijke kwaliteitsnormen die gelden voor bibliotheek- en cultuurorganisaties.  Bibliotheek Waterland scoorde op veel onderwerpen positief. Een belangrijk onderdeel van de toetsing is het maatschappelijke effect en de toekomstbestendigheid. Met het certificaat heeft Bibliotheek Waterland de bevestiging gekregen dat met haar NL plein, functies en diensten, op een juiste manier uitgevoerd worden en dat aan alle kwaliteitsnormen wordt voldaan.

De Bibliotheek Waterland is erg blij met de uitslag. Directeur Norbert van Halderen:  “De certificering van het NL plein is een mooie waardering voor het werk dat in de afgelopen jaren door de medewerkers en vrijwilligers van de Bibliotheek Waterland is verzet. Samen met onze partners vervullen we een bijzondere plek in de regio. Ik geniet ervan om elke dag weer de taalvragers en vrijwilligers enthousiast aan het werk te zien in onze vestigingen en op de schoollocaties waar onze oudercafés draaien. Het is dankzij de inzet van de gemeenten in de regio dat we dit resultaat hebben kunnen neerzetten.”

De Certificeringsorganisatie Bibliotheekwerk, Cultuur en Taal (CBCT) toetst als onafhankelijke organisatie de kwaliteit van bibliotheek- en cultuurorganisaties en van programma’s en diensten voor geletterdheid. Het certificaat is voor 4 jaar geldig.

Gerelateerde berichten