Boekenweekgedicht 2024 ‘Black Cadillac’ van Bart Chabot

Het Boekenweekgedicht 2024 is geschreven door Bart Chabot, pater familias van de Chabotten die dit jaar hét gezicht vormen van de Boekenweek. ‘Black Cadillac’, het laatste gedicht van de speciale bundel Ooievaarsblues, werd onthuld in dagblad Trouw, begeleid door een uitgebreid interview met de dichter. De jaarlijkse thema-uitgave is dit jaar een poëziebundel, die tijdens de Boekenweek voor € 5 verkrijgbaar is in de boekhandel.

Ooievaarsblues bevat bestaand én nieuw werk van Bart Chabot. Dat de thema-uitgave dit jaar poëzie bevat is een bewuste keuze om deze vorm van letterkunst extra ruimte te geven.  
Chabots bundel als thema-uitgave van Boekenweek 2024 gaat vanzelfsprekend over familie. Zijn gezin is een onuitputtelijke inspiratiebron voor zijn werk en de keuze voor een bundel met poëzie was voor de CPNB dan ook niet meer dan vanzelfsprekend. Het Boekenweekgedicht wordt vanaf de start van de Boekenweek verspreid via sociale media en is gedrukt op speciale linnen tassen die boekhandels en bibliotheken cadeau geven aan lezers.  

Waarom ‘Black Cadillac’
Eveline Aendekerk, directeur CPNB, over de keuze voor ‘Black Cadillac’: ‘Dit intieme Boekenweekgedicht over afscheid nemen en je eigen pad kiezen sluit prachtig aan op het Boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’. Het is één van de twee nieuwe gedichten in de thema-uitgave met gedichten van Bart Chabot over familie. Zijn poëtische en ontwapenende observaties raakten mij. Zijn gedichten hebben iets magisch en zijn tegelijkertijd zeer geestig en toegankelijk.’   

Bart Chabot (1954) is dichter en schrijver. Met de zeer persoonlijke roman Mijn vaders hand (De Bezige Bij, 2020) vestigde hij zijn naam als romancier. Daarna verschenen de eveneens autobiografische romans Hartritme (2021) en Engelenhaar (2023). Zijn verzamelde gedichten verschenen in Greatest Hits. Het werk van Bart Chabot is diverse malen bekroond.   

Gerelateerde berichten